TCDD'den 'hızlı tren' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2009 18:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Yüksek Hızlı Tren (YHT) Bölge Müdür Yardımcısı tarafından gönderilen yazının ?Kurum içi rutin bir yazışma olup, dünyada hızlı tren hatlarının işletmeye açıldığı yıllarda gözlenen olağan ölçüsel değişimlerle ilgili? olduğunu belirtilerek, ?YHT hattında güvenlik en üst seviyededir? denildi.

Açıklamada, YHT hattı ile ilgili olarak bugün bazı basın organlarında yer alan ve hatta bozulmalar oluştuğuna dönük değerlendirmeler üzerine açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü ifade edildi.

?İlgili gazetelerde yer alan, YHT Bölge Müdür Yardımcısı tarafından gönderilen yazının, kurum içi rutin bir yazışma ve dünyada hızlı tren hatlarının işletmeye açıldığı yıllarda gözlenen olağan ölçüsel değişimlerle ilgili olduğu? belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

?Bahsedilen yazı, basında yer aldığı gibi vahim bir durumun tespiti değil, hattın bakımıyla ilgili olarak zaman zaman dile getirilen ve bundan sonra da getirilecek olan normal taleplerle ilgilidir. İlgili yazıda 'yolda yer yer deformasyonlar oluştuğu' şeklindeki ibare ise, tamamen teknik bir tespit olup, anlamı ise hat üzerinde noktasal ( 2 veya -2 mm) değerleri arasındaki sapmaları ifade etmektedir. Bu sapmalar bakım değerleri olup müsaade edilen sapma değerleri içindedir ve lokal tamiratlarla giderilmektedir.

Bu çerçevede, YHT bölge müdür yardımcılığı tarafından yazılan yazıya istinaden kuruluşumuz makine parkında bulunan 1 adet buraj, 1 adet regülatör ve 1 adet tokmaklama makinesi derhal tahsis edilmiştir. Ayrıca hizmet alımı ile de makine parkı desteklenmiştir. Ayrıca, yol tamirat işleri için hızlı trenler üzerine monte edilmiş bulunan dinamik ölçüm cihazlarından (Aksolometre) elde edilen değerlere göre yol bakım çalışmalarında süreklilik sağlanmaktadır.

Bu teknik tahlillere bağlı bakımlar, periyodik olarak yerine getirilmekte ve bahsedilen cihazlardan elde edilen veriler, büyük bir hassasiyetle hem kuruluşumuz teknik personeli, hem de bu hatta güvenli işletme sertifikası veren TÜV-SÜD RAIL uzman elemanları ile kontrolleri yapılmaktadır.?

?İSPANYA'DA KULLANILIYOR?

YHT hattında kullanılan rayların, İspanya'nın Arcelor grubunun Aceralia firmasına ait fabrikada üretildiği belirtilen açıklamada, aynı fabrikanın aynı bantından üretilen rayların, İspanya'nın 350 km/saat hıza sahip Madrid-Barcelona hattında kullanıldığı bilgisi aktarıldı.

?Bu arada, ilgili gazete haberlerinde yer verilen Pamukova tren kazası, hattın bakımsızlığından değil, trenin maksimum 80 km/saat hızla gitmesi gereken bir yerde 132 km/saat aşırı hızla seyretmesinden kaynaklandığı yargı organlarının verdiği hükümlerle sabit olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz? ifadelerine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

?Son 6 yıllık dönemde mevcut konvansiyonel hatlarımızın yenileme ve bakımı için yoğun bir çalışma sürdürülmekte olup, Kardemir'den alınan yaklaşık 151 bin ton ray ile yol yenileme ve bakım çalışmaları yapılarak, yaklaşık 5 bin 500 km yolun yenileme ve bakımı gerçekleştirilmiştir. Bu arada, kuruluşumuzca ray temin çalışmalarına devam edilmekte olup, 125 bin ton rayın İslam Kalkınma Bankası kredisi ile temin edilmesi için 19 Mart 2009 tarihinde anlaşma imzalanmıştır. İhale çalışmaları devam etmektedir. Son olarak şunu ifade etmek isteriz ki YHT ile ilgili olarak kuruluşumuz her tür bağımsız ve tarafsız kurumlar tarafından denetlemelere açıktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber