5 bin kurum hekimi, döner sermayeden pay almak istiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Nisan 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tam Gün Yasası'yla ek işte çalışamayacak kurum hekimleri, destek bekliyor.

Türkiye'de sayıları 5 bini bulan kamu kurum hekimleri, yakında çıkması planlanan Tam Gün Yasası'yla büyük tedirginlik içine girdi.

Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerindeki doktorlardan farklı olarak performansa bağlı döner sermaye alamayan kurum hekimleri, ek olarak özel kuruluşlarda işyeri hekimliği yapıyorlardı. Fakat yeni yasayla kamuda çalışan doktorların ek iş yapması yasaklanıyor. Ekonomik olarak büyük sıkıntıya girecek olan doktorlar Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan yardım istiyor: "Yasada düzenleme yapılarak, özlük haklarımız düzeltilsin. Biz de performans sistemine dahil olalım."

Kurum doktorları, ortalama bin 700 TL maaş alıyorlar. 2003'ten beri yürürlükte olan performansa dayalı ek ödeme sisteminden (döner sermaye) yararlanamıyorlar. Döner sermayeden mahrum oldukları için özel kuruluşlarda hekimlik yaparak ek gelir sağlıyorlardı. Ancak yeni yasada bu imkan ellerinden alınıyor. Sağlık Bakanlığı'nın her türlü yaptırımı kendilerine uyguladığını ileri süren Ankara'da çalışan kurum hekimi S.A., Tam Gün Yasası'ndaki ek iş yasağının yeniden gözden geçirilmesini talep ediyor. S.A. mağduriyetlerini şu sözlerle anlatıyor: "Özlük haklarımızda ciddi kayıplar yaşıyoruz. Bugüne kadar mevcut yasaların verdiği yetki çerçevesinde ek iş olarak işyeri hekimliği, özel polikliniklerde nöbetçi hekimlik ve diyaliz hekimliği yapıyorduk. Artık yapamayacağız." İzmirli kurum hekimi F.A. da "6 yıl çok zor şartlarda yoğun bir tıp eğitiminden sonra, bakanlığın düzenlemiş olduğu kura ile kurum hekimi oldum. Maaş dışında başka bir gelirim yok." diyerek Bakan Akdağ'dan ilgi bekliyor.

Ancak Sağlık Bakanlığı, kurum hekimlerinin döner sermaye alması konusunda umut vermedi. Bakanlık yetkilileri, yeni dönemde kurum doktorlarının talepleri doğrultusunda yetkilendirilmiş aile hekimleri olarak hizmet verebileceğini kaydetti. Ücretlerini de kendi kurum/işyerlerinden alacaklarını ve ekstra ücret verilmeyeceğini belirtti.

Hekimlere ek iş yasak

Önümüzdeki günlerde çıkarılması beklenen Tam Gün Yasası, hekimlerin aynı anda birden fazla yerde çalışmasının önünü kapatıyor. Düzenlemeye göre, bir hekim tam gün ya devlet ve üniversite hastanesinde, ya özel hastanede ya da muayenehanesinde çalışabilecek. Yeni dönemde özellikle muayenehane-hastane ikileminde kalan hastalar rahat nefes alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber