Başesgioğlu: Hedefimiz hakkaniyetli sözleşme

Haber Giriş : 15 Nisan 2009 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başesgioğlu: Hedefimiz hakkaniyetli sözleşme

Ankara - Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, ülke şartları, bütçe imkanları ve içinde bulunulan koşullarda hakkaniyete uygun olarak kamu işçileriyle toplu sözleşme yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve beraberindeki heyet, Başesgioğlu'nu Başbakanlık Merkez Bina'da ziyaret etti.

Kumlu, ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, toplu sözleşmelerle ilgili resmi tekliflerini Başesgioğlu'na ileteceklerini ve kısa sürede cevap beklediklerini bildirdi. Kumlu, "Toplu sözleşmeleri, kısa sürede masada bitirmek için elimizden gelen katkıyı sağlayacağız" dedi.

Bakan Başesgioğlu da Türk-İş'in resmi teklifini önce aralarında, daha sonra da diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla da bütçe ve ödenekler çerçevesinde değerlendirerek, görüşlerini konfederasyona ileteceklerini söyledi. Başesgioğlu, "Ülke şartları, bütçe imkanları ve içinde bulunulan koşullarda hakkaniyete uygun toplu sözleşme yapmak hedefimizdir" diye konuştu.

Mustafa Kumlu, işsizlik rakamlarıyla ilgili soru üzerine, Türk-İş'e üye sendikalardan otomotiv, tekstil ve metal iş kolunda işten çıkarılanların sayısının 40 bine ulaştığını bildirdi.

Kriz sürecinde kayıt dışıyla birlikte işten çıkarılanların sayısının 400 binleri bulduğunu dile getiren Kumlu, hükümetin işsizler ve işini kaybedenlerle ilgili ciddi tedbirler alması gerektiğini vurguladı.

Kumlu, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasıyla ilgili "sonuna kadar Taksim" talebinde ısrar edeceklerini bildirdi. Kumlu, "Ancak, Taksim talebi İstanbul'da 1 Mayıs'ın kutlanmasına engel olmamalı. Türk-İş olarak bu yasağın kalkmasında ısrarcı olacağız" dedi.

Bakan Başesgioğlu ise sorular üzerine, toplu sözleşmede çalışanların satın alma gücünün korunması gayretinde olacaklarını belirtirken ücret zammı konusunda bir rakam vermek için çok erken olduğunu söyledi.

Başesgioğlu, "İşsizlik rakamları sizi endişelendiriyor mu?" sorusu üzerine de "Dünyada yaşanan gelişmeler işsizlik oranlarının artmasına neden oldu... Dünyadaki bu finansal kriz yaşanmasa bile Türkiye'nin işsizlik konusundaki problemi önemli bir problemdir. Onun için büyük bir işbirliğine ihtiyaç var kanaatindeyim" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber