Sigaraya ek vergi talebi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2009 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de geçen yıl 2 bini pasif içici bebek olmak üzere 115 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sigaraya ABD örneğinde olduğu gibi geliri Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarılmak üzere ek vergi konulması istendi.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği yönetim kurulu üyesi Ubeyd Korbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yaklaşık 1 milyar 200 milyon, Türkiye'de ise 25 milyon civarında tiryaki olduğunu söyledi.

Türkiye'de 19 yaşın altında yaklaşık 3 milyon genç ve çocuk içici olduğunu ifade eden Korbey, ''Bazı kişiler 'Günde 2 veya 3 adet içiyorum' diye kendini kandırıyor. Bir tane bile içseniz tiryakisiniz. Türkiye'de geçen yıl sigara nedeniyle ölenlerin sayısı 115 bine ulaştı. Bunların yüzde 10'u pasif içiciler. Bunlar arasında 2 bin bebek bulunuyor. Ölmeyenler de hastalıklarla mücadele ediyor. Sigara öldürmese de süründürüyor'' dedi.

Sigaradan ölenlerin sayısının her geçen yıl arttığını belirten Korbey, şunları kaydetti:

''Hastalanan kişi sayısı da artıyor. Babası sigara içtiği için, içmediği halde kanser olanlar var. 2008'de sigaraya 15 milyar TL harcadık. Bu paranın her yıl harcandığını düşünün. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığının rakamlarına göre sigaranın topluma, ekonomiye maliyeti yıllık 50 milyar TL'yi buluyor. Harcanan para, iş gücü kayıpları, sosyal güvenlik giderleri, tedavi hizmetleri ve verim düşüklüğü yüzünden 50 milyar TL'lik bir kayıp. Genç yaşta ölümler, hastalık yüzünden verim düşüklükleri derken sigara her yönden zarara yol açıyor. Birçok tiryaki, 55 yaşını görmeden, torununu sevemeden ölüyor, genç yaşlarda kolunu, bacağını kaybedebiliyor.''

Korbey, yurt dışında sigara tüketiminin azaltılması için birçok yasaklama ve verginin hayata geçirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Geliri Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarılmak üzere ABD'de olduğu gibi sigaraya ek vergi konulmalıdır. ABD bunu çok güzel yapıyor. Türkiye de bunu gayet güzel yapabilir. Sadece yasaklarla olmuyor. Bu vergi konusunu hükümete, TBMM'ye taşımayı planlıyoruz. Sigaradan alacakları vergileri hem Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarsınlar hem de sigarayla mücadelede kullansınlar. 15 milyar TL harcanan bir üründen toplanan vergi de az olmaz.''

Dünya Sağlık Örgütünün bile tüm ülkelere benzer önerileri olduğunu ifade eden Korbey, sigarayla en etkili mücadele olarak ilave vergiler konulması yolunda çalışma yapılmasının istendiğini bildirdi.

Korbey, Türkiye'de yasaklarla bir miktar azalma sağlanabileceğini ancak yeterli olmayacağını, bu yüzden etkin mücadele için ek vergilerin şart olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber