Öğretmenlerin konut hayali gerçek oluyor

Haber Giriş : 22 Aralık 2004 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ocak 2005'te Kurban Bayramı sonrasında temeli atılacak olan toplam 2 bin 788 öğretmen konutlarının 1. etabına 877 kişi başvurdu.

Sincan Yenikent'te "Kira Öder Gibi" sloganıyla başlatılan öğretmen konutlarına start veriliyor. Şantiye kurma çalışmalarına başlanan konutların ilk etabı için başvurular 7 Aralık 2004 tarihinden son bulmuştu; ancak kontenjanın dolmaması nedeniyle yeni bir hak tanınarak başvuruların 31 Aralık 2004 tarihine kadar uzatıldığı açıklandı. İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) Genel Müdürü Harun Yenice, son zamanlarda kamuoyunda konutlara gereken talebin gösterilmediği yönündeki eleştiriler üzerine bir basın toplantısı düzenleyerek, "Belli kesimler ciddi bir projeyi sabote etmeye çalışıyorlar. Bizler 1. etap başvurularında hedefimize yüzde 100 ulaştık" açıklamasını yaptı.

Geçmişte İLKSAN'da yaşanan yolsuzlukların geride kaldığını belirterek, yeni yönetimle birlikte zihniyet ve vizyon değişimi yaşadığını kaydeden Yenice, "İLKSAN 80-90'ların İLKSAN'ı değildir. Bugün borcu olmayan, yalnız üyesine hizmet veren, açık, şeffaf, üye merkezli, toplam kalite ilkesiyle çalışan bir kurumdur. Geçmişte güven bunalımı olmuştur. Bu sorunlar nedeniyle üyelerimiz toplanan paralarla ilgili olarak bizlere 'Parayı ne yapıyorsunuz diye' soruyorlardı.

Şimdilerde ise üyelerimiz bizlere 'paraları nasıl değerlendiriyorsunuz' şeklinde sormaya başladılar. Bu bir zihniyetin değiştiğinin kanıtıdır. İLKSAN olarak üyelerimize ikraz, ölüm, doğal afet, bilgisayar kredisi, konut gibi hizmetler gerçekleştiriyoruz. Kurumun atıl durumdaki tüm gayri menkullerini ve yatırımlarını rantabl hale getiriyoruz. İşte bunlardan bir tanesi ise konut projesidir" diye konuştu. Genel Müdür Yenice 1. etap başvurular için şu bilgiyi verdi:

"877 katılımcıdan 600 İLKSAN üyesi, 1 şehit eşi, 191 Milli Eğitim Bakanlığı mensubu ve 85 katılımcı ise 3. şahıslardan olmak üzere toplam 856 hak sahibine konut tahsisi yapılmış, 21 katılımcıya ise tercihlerinin yetersiz olmasından dolayı konut tahsisi yapılamamıştır. Kalan bin 932 stok konut için isteklilerin 30 Aralık tarihlerine kadar katılım payları ve en fazla tercih ettiği konuta ait en yüksek peşinat bedelini yatırmaları gerekiyor." İLKSAN konutları taliplilerinin 3+1 konutlar için 14 milyar 600 milyon, 2+1 konutlar için 9 milyar 800 milyon peşinat ödemesi zorunlu. 3'er ve 6'şar kattan oluşan konutların anahtarları, TOKİ ile yapılan protokol gereği Aralık 2005'te hak sahiplerine teslim edilecek.

Üyeler, peşinatın dışında evlerin teslim süresi olan 14 ayda hiçbir taksit ödemesinde bulunmayacaklar. Üyeler, 2+1 için 221 milyon, 3+1 konutlar için 346 milyon taksit ödemesine Ocak 2006 tarihinden itibaren başlayacaklar. Aidatlara her 6 ayda bir memur maaş zammı oranında artış yapılacak. İçerisinde iş merkezi, okul ve diğer yeşil alan gibi sosyal donanımların da yapılacağı konutlar 3 etap halinde yapılacak.

Yenice, yeteri kadar başvuru olmaması halinde bile 2 bin 788 konutun yapılacağını, gerekirse ihale ya da açık artırma ile satışların gerçekleşeceğini söyledi. Yenice başvuruların gecikmesine yönelik eleştiriler içinse, TOKİ ile yapılan görüşmelerin, ihale süreçleri ve yasal prosedürlerden kaynaklandığını belirterek, öğretmen konut projesinin TOKİ'nin en büyük projesi olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber