Ulaştırma Bakanı Yıldırım, helikopter kazası ile ilgili açıklamalarda bulundu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Nisan 2009 17:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Yıldırım, ?Hiç kimse ülkemizdeki kurumların yaptığı çalışmalara şüphe ile bakmasın. Eğer öyle bir şüphe hasıl olursa, işte o zaman bu ülkenin kurumları, kurulları işlemez hale gelir ve muazzam bir kargaşa oluşur. Biz kendi insanımıza önce güveneceğiz? dedi.

Erzincan'da Uluslararası Yamaç Paraşütü Festivaline katılan ve akşam da sporcuları kamp alanında ziyaret eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a hareketinden önce VIP salonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Yıldırım, BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şanverdi'nin, helikopter kazasıyla ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne yönelik eleştirilerine cevap verdi. Şanverdi'nin, ?Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün kötü hava şartlarına rağmen VIP yolcusu bulunan helikoptere uçuş izninin neden verildiği' sorusunu yanıtlayan Bakan Yıldırım, kaza kırım araştırma kurulunun oluşturulduğu ekibin çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Hazırlananan ön raporun kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlatan Bakan Yıldırım şunları söyledi:

?Şimdi belki bir ara rapor ve daha sonra bütün inceleme ve araştırmalar tamamlandıktan sonra nihai raporu kaza tahkik heyeti açıklayacak. Bunu da kamuoyu ile paylaşacaklar. Kaza tahkik heyeti bağımsız çalışır. Tamamen enkazın bulunduktan sonra oradaki savcının izin ve nezaretiyle çalışmalarını, tespitlerini yaparak gerekli bilgileri zimmetle teslim aldılar. Helikopterlerin uçuşu ile ilgili bizim de tabi olduğumuz uluslararası kurallar var. Söz konusu helikopterin de hazırlanan uçuş planında pilotun her türlü notamları gördüğü, meteorolojik şartları incelediğini ifade ediliyor. Pilotun görerek ?bu şartlarda uçarım' dediği hallerde havaalanı yetkililerinin ?sen uçamazsın' diye bir engellemesi söz konusu olamaz. Usul budur. O bakımdan bu kurallar neyi gerektiriyorsa o uygulanmıştır. Aynı konu ile ilgili tüm partilerin ortaklaşa verdiği bir meclis araştırma talebi vardı. Meclis Araştırma Komisyonu da bugünlerde oluşacak ve bütün kurumlarla kişilerle ilgili olarak gerekli araştırmaları yapacaklardır. Dolayısı ile bu kaza ile ilgili kim ne söylerse söylesin söyleneceklerin çok fazla değeri yoktur.?

ELT CİHAZI ÇOK KONUŞULDU

Helikopter kazasında ELT cihazının çok konuşulduğunu belirten Bakan Yıldırım şöyle devam etti:

?ELT cihazı, helikopterin sert iniş yapması veya düşmesi esnasında semaya sinyal gönderir. Bu sinyaller uydular vasıtasıyla yere gönderilir ve enkaz yeri tespit edilir. Kazada bu maalesef gerçekleşmedi. Bunun nedenini de yine kaza kırım heyeti ortaya çıkaracaktır. GPS ayrı bir şeydir. GPS görerek şartlarda uçmak için yine helikopterde olan bir aletir. Yani gideceğinizin yerin mesafesini, uçtuğunuz hız, yerden irtifanız, bir anlamda size yol haritası desteği veren bir cihazdır. Bunu daha ziyade uçarken ihtiyacınız olan bir cihazdır. Helikopter yerde iken veya düştükten sonra çok fazla bir katkısı yok.?

BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şanverdi'nin GPS aletinin Alman ekipler tarafından bulunmasına rağmen hafıza kartına ulaşılmadığı eleştirisine de Yıldırım, ?Onların hepsi araştırılır. Tabi bu kazada takdir edersiniz ki çok yüksek hızda bir çarpma var. Önce pervaneler, sonra motor yüz metrekarelik bir alana dağılmış vaziyette. Bunların hepsi tetkik edilecek ve buradan elde edilen sonuçlarla kaza hakkında daha net sağlıklı bilgiler elde edilmiş olacak? diye yanıtladı.

?ÖNCE KENDİ İNSANIMIZA GÜVENECEĞİZ'

Bakan Yıldırım, Şanverdi'nin enkazın kaldırılmaması ve korunması için İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmelerine rağmen, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne resmi başvuru yaptıkları halde helikopterin kokpit ve ELT cihazının Ankara'ya getirilmesi konusundaki açıklamalarıyla ilgili de şunları söyledi:

?Bir kaza olduğu zaman yasalarımız gayet açık. Bakan oluru ile bir kaza kırım heyeti oluşturuluyor. Kaza kırım heyeti artık o kaza ile ilgili her türlü yetkiye sahip ve tamamen bağımsız çalışan bir heyettir. Dolayısı ile bu heyette oradaki savcının nezaretinde bütün bu bilgileri ve cihazları, kazayı aydınlatmaya yönelik olması bakımından teslim almıştır ve gereğini yapacaktır. Yani bunlardan başka kim teslim alacaktı. Başka bir makam yok. Çünkü görev onlara verilmiştir. Sorumluluk onlara aittir. Hiç kimse ülkemizdeki kurumların yaptığı çalışmalara şüphe ile bakmasın. Eğer öyle bir şüphe hasıl olursa, işte o zaman bu ülkenin kurumları, kurulları işlemez hale gelir ve muazzam bir kargaşa oluşur. Biz kendi insanımıza önce güveneceğiz.?

Bakan Yıldırım yaptığı basın açıklamasınınardından DHMİ'ye ait uçakla İstanbul'a hareket etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber