Ders kitaplarında zihniyet devrimi

Haber Giriş : 23 Aralık 2004 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lise öğrenimini dört yıla çıkaran Milli Eğitim Bakanlığı, müfredatları da masaya yatırdı. Tarih kitapları önümüzdeki yıldan geçerli olmak üzere silbaştan değişecek.

Lise öğrenimini dört yıla çıkaran Milli Eğitim Bakanlığı, müfredatları da masaya yatırdı. Talim ve Terbiye Kurulu'nun, edebiyat, matematik ve coğrafya ile tarih için dört yıla uygun müfredat taslaklarını tamamlandığı öğrenildi.

Bu çerçevede, lise tarihi müfredatlarıyla birlikte ders kitapları önümüzdeki yıldan geçerli olmak üzere silbaştan değişecek. Tarih derslerinde, belgeye ve kanıta dayanmayan hiçbir unsura yer verilmeyecek, ?teferruat' ve ?abartma' bilgiler ayıklanacak.

EZBER DEĞİL ANALİZ

Tarih derslerinde 5 bin yıllık Türk tarihinin ezbere dayalı sistematik öğretiminden de vazgeçiliyor. Tarih, artık Malazgirt Savaşı, İstanbul'un fethi, matbaanın icadı gibi ?kritik dönemler' üzerinden analiz yapılarak eş zamanlı öğretilecek. Lise öğrencisi, ?matbaanın icat edildiği sırada Osmanlı'da neler oluyordu?', ?Osmanlı'da İstanbul'un fethi varken diğer toplumlarda neler yaşanıyordu?', ?Malazgirt Savaşı kazanılmasaydı ne olurdu?'yu karşılaştırarak yetişecek. Tarih öğretimi, senaryo ve strateji temeline oturtulacak.

TARİH YAKINLAŞTI

Yine, halen 2. Dünya Savaşı'nın bitiminde son bulan Cumhuriyet tarihi öğretimi, 1992'ye kadar ileri çekilecek. Askeri darbeler başta olmak üzere yakın tarih konuları da müfredata girecek. Bu çerçevede, 27 Mayıs ihtilali, 12 Mart muhtırası, 12 Eylül askeri müdahalesi de, öncesi ve sonrası dönem analizleriyle tarih içinde yerini alacak.

hurriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber