İş ve işçi bulmada devlet tekeli kalkıyor

Haber Giriş : 20 Haziran 2003 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İş ve işçi bulmada devlet tekeli kalkıyor

TBMM tatile girmeden önce AB 6. Uyum Paketi'nin ardından Genel Kurul'da görüşülecek olan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kanunu ile özel istihdam büroları hayata geçecek ve İŞKUR istihdam alanında tekel olmaktan çıkacak.

Uzun süredir yasası olmadan hizmet veren İŞKUR, kanununa kavuşuyor. IMF'nin ay sonuna kadar çıkarılmasını istediği İŞKUR Kanun Tasarısı ile İş ve İşçi Bulma Kurumu (İİBK) lağvedilerek, yerine İŞKUR kurulacak. Bilindiği 57. hükümet döneminde 617 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile birlikte İş ve İşçi Bulma Kurumu (İİBK) lağvedilerek, yerine Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) kurulmuştu. Ancak 617 sayılı KHK'nın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle İŞKUR, yasal dayanağı olmadan faaliyetine devam etmeye başladı. Bunun üzerine Türkiye İş Kurumu Kanun Tasarısı hazırlandı. İlgili komisyonlardan geçen tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeyi bekliyor.

AB 6. Uyum Paketi'nin ardından Meclis tatile girmeden önce Genel Kurul'da görüşülmesi beklenen tasarıyla iş ve işçi bulma hizmeti özel istihdam bürolarının kurulması ile ilk kez özel sektöre açılacak. Özel istihdam büroları yalnızca özel sektörün ihtiyacını karşılayacak. Kamunun işçi ihtiyacı ise İŞKUR tarafından karşılanmaya devam edecek. İŞKUR özel sektöre de hizmet verecek. Tasarıyla, istihdam alanında tekel konumunda bulunan İŞKUR, tekel olmaktan çıkacak.

Tasarıya göre, İŞKUR'dan izin almak şartıyla teminat gösteren gerçek ve tüzel kişiler, özel istihdam büroları kurabilecek. Özel istihdam büroları en az lisans düzeyinde eğitim görmüş Türk vatandaşları tarafından kurulacak. Özel istihdam büroları iş arayanlardan değil, işçi arayan işverenlerden ücret alacak. Özel istihdam büroları, yurtdışına işçi gönderemeyecek, faaliyetlerini ülke sınırları içinde tutacak. Tasarıyla, İşsizlik Sigortası Fon Yönetimi ile Türkiye İş Kurumu Yönetimi birleştirilecek. Tasarının kanunlaşmasıyla birlikte, İşsizlik Sigortası Fonu'nu, Kurum Yönetim Kurulu yönetecek.

Yine iki yılda bir yapılacak İŞKUR'un genel kurulu Ekonomik ve Sosyal Konsey'den daha geniş kapsamlı tutuluyor. Birçok kamu kuruluşunun yanında her alandaki sivil toplum kuruluşlarına genel kurulda temsil hakkı veriliyor. Ayrıca illerde kurulması öngörülen il istihdam kurullarında sivil toplum kuruluşlarının temsili sağlanıyor.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber