Maliyeden memurlara kötü haber!!!

Haber Giriş : 23 Aralık 2004 15:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliyeden kaynaklanan soruna çalışanlardan ve sendikalardan tepkiler gecikmedi.

Maliye Bakanlığı'nın, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) merkez teşkilatında görevli 5 bin çalışanın yararlandığı ulaşım ödeneğine 2005 yılı bütçesinde yer vermemesi, çalışanların tepkisine yol açtı. Maliyeden kaynaklanan soruna çalışanlardan ve eğitim sendikalarından tepkiler gecikmedi. Eğitim sendikalarından Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaparken, Türk Eğitim-Sen yazılı bir açıklamada bulunarak, hükümeti ve Bakan Hüseyin Çelik'i uyardı. Sendika, çalışanların haklarının gasp edilmesine tepkisiz kalınamayacağını belirtip eylem sinyali verdi.

Milli Eğitim eski Bakanlarından Hasan Celal Güzel tarafından bakanlık bütçesinde 'ulaşım giderleri' adıyla çalışanlara yapılan ulaşım yardımı uygulaması, sonraki hükümetler tarafından hazırlanan bütçelerde aynen korundu. Çalışanlara aylık 45 milyonluk TL değerindeki EGO kartları konusunda yetkililer, yaşanan sorunun bütçe uygulamasından kaynaklanarak, analitik bütçede böyle bir giderin gösterilemediğini, ancak 2 yıldır bu sorunun MEB tarafından kendi fonlarından karşıladıklarını bildirdiler.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ile sendikaya üye çalışanlar, Milli Eğitim Bakanlığı önüne gelerek alınan kararı protesto ettiler. Çalışanların haklarının gasp edilmeye çalışıldığını kaydeden Dinçer, Bakan Çelik'in ulaşım ödeneği sorununu bütçe görüşmelerinde çözmeye çalışacaklarını kendisine bildirdiğini söyledi. Polis önlemleri altında gerçekleşen eylem yapılan basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde sona ererken, bir başka eğitim sendikası olan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan ise, tepkilerini önce yazılı bir açıklama yaparak duyurdu. Özcan açıklamasında 'Verilen hak geri alınmaz' dedi. Haksızlıkların diz boyu haline geldiğini öne süren Özcan, ''Ücretsiz toplu taşım uygulamasının kaldırılması eğitim çalışanlarını üzmüştür. Katrilyonlarca batık dururken, parasını illegal yollardan ikiye, üçe katlayanlar elini, kolunu sallayarak ortalıkta dolaşırken, Milli Eğitim Bakanlığı personeline verilen bir hakkı geri almak aymazlıktır'' değerlendirmesinde bulundu.

''HÜKÜMET KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALACAK''

Bakanlık çalışanları, hükümetin memurlara Ocak 2005 yılı vereceği zam oranının 45-50 milyon lira arasında olacağını işaret ederlerken, ''Aile bütçemize katkı sağlayan ulaşım desteğinin verilmemesi, hükümetin vereceği zammı yine alıp götürüyor, zam alınmamış ve de verilmemiş olacak'' tepki gösterdiler. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, ''Eğitim çalışanlarına 2005 yılında yapılan üç kuruşluk zam; ulaşım hakkının da ellerinden alınmasıyla eriyip, kuşa dönecektir. Çalışanlar artık sorunlarının çözümü için meydanlara inmekten, kapı kapı dolaşmaktan, dava açmaktan yorulmuştur. Buna karşın her ne hikmetse hükümet; çalışanların seslerine kulak tıkamaktan, hakkını vermemekten yorulmamıştır. Üstelik niyeyse, hortumculara hesap sormayan hükümet, çalışanların yol parasına göz dikmiştir. Bu; ne hakka, ne de hukuka uygundur. Adı ''Adalet'' olan iktidar partisi, adaleti simgeleyen terazinin hassas ayarlarını gözetmemektedir'' dedi.

Öte yandan Milli Eğitim eski Bakanlarından Hasan Celal Güzel tarafından ilk kez memurlara destek amaçlı başlatılan ulaşım desteği yardımının aylık tutarının 2.5 trilyon lira olduğu öğrenildi. Bakanlığın, Beşevler Kampüsü'ndeki birimleri ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda çalışan toplam 5 bin çalışanı bu ödenekten yararlanıyor. Ulaşım desteğinin yıllık gideri ise 30 trilyon Türk Lirası. Yetkililer, bütçenin hazırlanış tekniğinin, analitik bütçe olması nedeniyle böyle bir ödeneğin konulamadığını belirtti.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber