DİSK ve KESK: 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Nisan 2009 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile KESK Genel Başkanı Sami Evren, İstanbul Valiliği'nin izin vermemesine rağmen 1 Mayıs'ta binlerce kişinin Taksim'de olacağını açıkladı. Hükümet ve valiliğe "Siz artık susun" diye seslenen KESK Başkanı Evren, "Taksim yasaktır açıklamalarınızdan vazgeçin. Siz görevinizi yaptınız. Artık emekçilere Taksim'in yasak olduğu gibi tehditler savurmayın" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bunlara bağlı sendikaların temsilcileri ile aralarında Ece Uslu ve Janset'in de bulunduğu çok sayıda sanatçı Taksim Gezi Parkı'nda toplandı. 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması için eylem yapan grup, "Yaşasın 1 Mayıs" şeklinde slogan attı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen eylemde açıklama yapan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, 100'ü aşkın sanatçı, aydın ve köşe yazarının 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması için kendilerine destek olduğunu ifade etti. Çelebi, "Taksim'de ısrar etmemizin, bu iradeyi ortaya koymamızın bir anlamı var. Bir protokol görüntüsü ile yalnız bazı kişilerin anma yapması bu sorunu çözmez. DİSK, KESK ve yaklaşık 70'e yakın demokratik kitle örgütü ve siyasi partiler 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istiyoruz. 2 gün önce yasa Meclis'te görüşüldü ve kabul edildi. Bu burada ödenen bedellerin sonucudur. 100. yılında 1 Mayıs'ı İstanbul'da kutlayacağız. İstanbul kutlamalarının kaos ortamına dönüşmeden özgürce kutlanmasını istiyoruz. Artık tartışma yapılmasını doğru bulmuyoruz. Biz emek örgütleri olarak, yüzyılın sorumluluğu olarak bunun içinde yer alacağız. Üzerimizde burada katledilen arkadaşlarımızın, buraya gelen 500 bin arkadaşımızın ve ailelerinin sorumluluğu var. Bu konuda ortaya konulan engeller, hiçbir hukuki ve yasal dayanağı olmayan yaklaşımlardır. Biz bayramımızı burada kutlayacağız" dedi.

KESK Başkanı Sami Evren ise, 1 Mayıs tartışmalarının alan tartışmalarına dönüşmesini istemediklerini ifade ederek, "Siyasi iktidar ile meydan kavgası ve inatlaşma peşinde değiliz. Biz Emek ve Dayanışma Günü'nü kavgasız, yoksulluğun arttığı bu ülkede emekçilere yakışır bir biçimde kutlamak istiyoruz" diye konuştu.

'SİZ ARTIK SUSUN'

Hükümet ve İstanbul Valisi Muammer Güler'e "Siz artık susun" diye seslenen Evren, "Taksim yasaktır açıklamalarınızdan vazgeçin. Siz görevinizi yaptınız. Artık emekçilere Taksim'in yasak olduğu gibi tehditler savurmayın. Biz savurmuyoruz. Biz davul, zurna ve pankartlarla binlerce emekçi bu meydana geleceğiz. Bu meydanda bayramı kutlayacağız. Bayramı kurtlarken, 'işten atılan işçilerin, gelir dağılımındaki adaletsizliğin, yoksullaşmanın hesabını verin' diyeceğiz. Sesimizi kısmaya çalışmayın. Devletin, polisin demokratik süreçlerde aldığı tutumu görüyoruz. Eğer gerçekten sivil bir anayasa tartışması açacaksanız 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması tartışması açmayın. Bayramların nerede kutlanacağını kutlayanlar karar verir. Eğer bu bayram emekçilerin bayramı ise, biz nerede istersek orada kutlarız. Dolayısıyla Taksim tartışması içinde değiliz. Kutlamalarımızı her yerde şenliklerle kutlayacağız. Paketlerimizi sizlerin hazırladığı paketlere karşı açıklayacağız. Gün taleplerimize sahip çıkma günüdür" şeklinde konuştu.

Evren, Hakkari'de 14 yaşında bir çocuğun polis tarafından dövülmesi görüntülerinin herkes tarafından izlendiğini de ifade ederek, "Bu rezaletin sorumlusu İçişleri Bakanı istifa etmelidir. Geçen yıl Taksim'deki görüntülerden rahatsız olduklarını söylüyorlar. Biz asla şiddet yanlısı değiliz. Bizim açımızdan sorun bitmiştir" dedi.

Oyuncu Janset ise, "Bizim de haklarımız var. Bunun için emekçi olmak yeterlidir. İşçiysek bu bizim de bayramımız. 1 Mayıs bizim bayramımız ve bu günün bayram gibi kutlanması gerekiyor. O gün buraya gelecek olan polislerin de bizimle beraber gibi davranmasını istiyoruz. Bu bir savaş değil ve hakkımız olan bir şey. Dolayısıyla herkesin elinden geleni yapmasını istiyoruz" diye konuştu.

Ece Uslu da, "Ben de burada olacağım. Bütün arkadaşlarımızı bekliyorum. Bu sadece emekçiyiz, haklarımızı istiyoruz bayramı ve bunu bayram olarak kutlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber