Eğitim kampüsü kurulmasına ilişkin düzenleme Meclise gönderildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Nisan 2009 21:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

22 Nisan 2009 tarihinde Meclise sevk edilmiştir.

BÜTÇE KANUNLARINDA YER ALAN BAZI HÜKÜMLERİN İLGİLİ KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERE EKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TASARISI

MADDE 15- 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 16 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"XIII - Eğitim kampüsleri ve okul ile ailenin işbirliği:
MADDE 16- Aynı alan içinde birden fazla örgün ve/veya yaygın eğitim kurumunun bir arada bulunması halinde eğitim kampüsü kurulabilir ve bunların ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere eğitim kampüsü yönetimi oluşturulabilir. Eğitim kampüsü bünyesindeki ortak açık alan, kantin, salon ve benzeri yerlerin işlettirilmesi veya işletilmesi kampüs yönetimince yerine getirilir. Bu şekilde elde edilen gelirler, kampüsün ortak giderlerinde kullanılır. Eğitim kampüslerinin kuruluşu, yönetiminin oluşumu, gelirlerinin harcanması ve denetlenmesi ile bu fıkrada belirtilen diğer hususlar Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca müştereken hazırlanan yönetmelikle düzenlenir.
Eğitim kurumlarının amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak için okul ile aile arasında işbirliği sağlanır. Bu amaçla okullarda okul-aile birlikleri kurulur. Okul-aile birlikleri, okulların eğitim ve öğretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandırmak, okulların ve maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere; aynî ve nakdî bağışları kabul edebilir, maddi katkı sağlamak amacıyla sosyal ve kültürel etkinlikler ve kampanyalar düzenleyebilir, okulların bünyesinde bulunan açık alan, kantin, salon ve benzeri yerleri işlettirebilir veya işletebilirler. Öğrenci velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamaz. Okul-aile birliklerinin kuruluş ve işleyişi, birlik organlarının oluşturulması ve seçim şekilleri, sosyal ve kültürel etkinliklerden sağlanan maddi katkılar, bağışların kabulü, harcanması ve denetlenmesi ile açık alan, kantin, salon ve benzeri yerlerin işlettirilmesi veya işletilmesinden sağlanan gelirlerin dağıtım yerleri ve oranları, harcanması ve denetlenmesine dair usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca müştereken hazırlanan yönetmelikle düzenlenir.
Milli Eğitim Bakanlığı gerekli gördüğü hallerde, belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde, bir veya birden fazla eğitim kampüsü yönetiminin veya okul-aile birliğinin işlettirebileceği veya işletebileceği yerlere ilişkin bunlar adına ihale yapmaya yetkilidir.
Eğitim kampüsleri ve okul-aile birliklerinin gelirleri, genel bütçe gelirleri ile ilişkilendirilmeksizin eğitim kampüsü yönetimi ve okul-aile birliği adına bankalarda açılan özel hesaplarda tutulur.
Eğitim kampüsü yönetimleri ve okul-aile birliklerinin bu madde kapsamında elde edecekleri gelirleri gelir ve kurumlar vergisinden, teslim ve hizmet ifaları katma değer vergisinden, işlemleri nedeniyle düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçlardan, bunlara ve bunlar tarafından yapılan bağış ve yardımlar veraset ve intikal vergisinden muaftır. Bu muafiyet, eğitim kampüsü yönetimleri ve okul-aile birliklerinin iktisadi işletmelerini ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak kesintileri kapsamaz."

MADDE GEREKÇESİ

MADDE 15- Madde ile, aynı alanda birden fazla okul veya eğitim kurumunun bir arada bulunduğu yerlerde, kaynakların etkin ve verimli kullanımını sağlamak üzere eğitim kampüsü kurulması amaçlanmaktadır. Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okul ve kurumların gelirlerinin artırılmasını sağlamak amacıyla, eğitim kampüsü yönetimince veya okul-aile birliklerince işletileceği veya işlettirileceği belirtilen yerlere ilişkin ihale işlemlerinin daha fazla gelir elde edilebileceği durumlarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılması öngörülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber