İstanbul Üniversitesi'nde ?Ankara destekli' rektörlük yarışı

Haber Giriş : 24 Aralık 2004 05:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi'nde rektörlük seçimi için kıran kırana yarış sürüyor. Seçimlerde YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in arkadaşı Prof. Dr. Yavuz Alangoya'ya şans tanınıyor. Eğilim belirleme seçimi 7 Ocak'ta yapılacak.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü için seçim takvimi belli oldu. Öğretim üyeleri arasındaki eğilim belirleme seçimi 7 Ocak 2005 tarihinde yapılacak. Şu ana kadar 10 öğretim üyesi adaylığını açıkladı. Bazı adaylar Ankara'dan garanti aldıkları bilgisiyle propaganda yapıyor. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Alangoya'yı favori gösterenler ?Seçimi kesin Alangoya alacak. Alangoya, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in sınıf arkadaşı.? tezini ileri sürüyor. Prof. Dr. Nur Serter taraftarları ise Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den söz aldıkları iddiasında bulunuyor. Alemdaroğlu'ndan sonra göreve gelen Prof. Dr. Tankut Centel ise aday değil. Centel'in demokratik çıkışları nedeniyle YÖK tarafından uyarıldığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer tarafından görevden alınan eski Rektör Prof. Kemal Alemdaroğlu'nun icraatlarıyla sık sık gündeme gelen İstanbul Üniversitesi'nde rektörlük yarışı kızıştı. Şu ana kadar 10 öğretim üyesi adaylığını açıkladı. Herkes yarışı kendisinin kazanacağına inanıyor. Kulisler hareketli. Rektör seçimlerinde yaşanan sürprizler nedeniyle her aday Ankara ile bağlantı arayışında. Ankara ile ilişkisini güçlü gösterenlerin isimleri daha öne çıkıyor. Bunlardan en öne çıkan isim Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Alangoya. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in sınıf arkadaşı olması nedeniyle rektör seçimlerinde Alangoya'ya ?kesin rektör olur' gözüyle bakanlar var. Alangoya, daha önce Koç Holding'de hukuk müşavirliği, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda da kurucu üyelik yapmıştı. 2005 Şubat ayında yaş haddinden emekli olması gereken Alangoya, rektör atanırsa yaş haddi sınırı olan 67 yaş dikkate alınmayacak. Alangoya, Zaman'a yaptığı açıklamada Türkiye'yi çağdaş uygarlık düzeyine çıkaracak nitelikli gençliğin yetiştirilmesi için çalışacağını söyledi. Rektör olması durumunda katılımcı ve eşitlikçi bir yönetim sergileyeceğini vurguladı. Kulislerdeki iddiaya katılmadığını söyleyen Alangoya, ?İstanbul Üniversitesi köklü bir kuruluştur. Hiç kimse, ?şu adayı destekleyin!' diye işaret edemez.? dedi. Eski Rektör Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu zihniyetini devam ettirmek için aday olduğunu açıklayan eski rektör yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter'in ise fakültelere yaptığı ziyaretlerde ?Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüştüğünü ve kendisini atayacağını söylediğini' iddia ettiği belirtiliyor. Faruk Erzengin ve Hayri Ülgen'in de Alemdaroğlu ile aynı çizgide olduğu konuşuluyor.

Mevcut Rektör Prof. Dr. Tankut Centel aday olmadı. Centel'in aday olmamasında YÖK'ün etkili olduğu konuşuluyor. Gerekçe olarak da şu yorum yapılıyor: ?Demokratik çıkışlar yaptı. Eski rektör Kemal Alemdaroğlu'nun yaptığı icraatların üzerine gitti. Bunlar YÖK'te baskıya maruz kaldı. Aday olsa bile desteklenmeyeceği bildirildi.? Rektörlük için aday olan diğer isimler ise şöyle: Çapa Tıp Fakültesi eski dekanları Prof. Dr. Mesut Parlak ve Prof. Dr. Faruk Erzengin, eski rektör yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter, İşletme Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Hayri Ülgen ve Prof. Dr. Kemal Kurtuluş, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hasan Yazıcı ve Prof. Dr. Seyfettin Uludağ. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği başkanlığından ayrılan Prof. Dr. Kadir Erdin'in de aday olacağı konuşulurken, Çapa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Selçuk Özarmağan'ın son anda adaylar arasına katıldığı belirtiliyor. 7 Ocak 2005 tarihinde üniversitenin fen fakültesinde yapılacak seçim sonucu en çok oy alan 6 aday YÖK'e bildirilecek. YÖK Genel Kurulu ise 6 aday içinden 3 ismi belirleyerek Cumhurbaşkanı Sezer'e sunacak. Sezer, bu üç isimden birini atayacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber