Eminağaoğlu: Ergenekon savcıları hakkında suç duyurusunda bulundum

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2009 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon iddianamelerini hazırlayan savcılar hakkında HSYK'na suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, dava kapsamında basına yansıyan telefon görüşmeleriyle ilgili soruları ise cevapsız bıraktı. Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı tarafından hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili dosyanın kendine açılması durumunda cevap vereceğini söyledi.

Eminağaoğlu, Ankara Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, telefon dinlemesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eminağaoğlu, kendilerinin telefon dinlemeleri konusunda infaal yaratmakla suçlandığını belirterek, "Bir infial varsa bunun nedeni, bizim konuşmamız değil, hukuksuzlukarın ortaya dökülmesidir" dedi. Hakim ve savcıların telefonlarının dinlendiğini öne süren Eminağaoğlu, Adana'da görevli savcıların bir örgüt iddiasıyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın; Sincan Sulh Ceza Mahkemesi'nden dinleme, izleme, kayda alma, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi, teknik araçla izleme, ses ve görüntü yapılması doğrultusunda izin aldığını belirtti. Yargıç ve savcıların bu kararlarla göz altında tutulmak istendiklerini iddia eden Eminağaoğlu, "60 yargıç ve savcı hakkında soruşturma konusunda çıkan haberler Adalet Bakanlığı tarafından yalanlanmamıştır. Herkesin hakkını tarafsız ve bağımsız yargı organlarında kolaylıkla arayabilmesi için, yargıç ve savcılar üzerindeki telekulak ve telegözlerin ortadan kaldırılmasını, yargıç güvencesinin sağlanmasını istiyoruz." dedi.

Eminağaoğlu, hakim ve savcıların dinlenmesine, izlenmesine, kayda alınmasına yönelik kararlar nedeniyle, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı, Başkan yardımcıları, birinci sınıf müfettiş ve baş müfettişler hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan adli ve idari yönden işlem yapılması için Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na suç duyurusunda bulunduğunu da kaydetti. Eminağaoğlu, Türkiye'de 70 milyonun telefonunun izlendiğini ve her istenenin ise dinlenme kapsamına alındığını iddia etti.

"SAVUNMA DİLEKÇEMİ VERDİM"

Adalet Bakanlığı tarafından hakkında açılan soruşturmayla ilgili savunma dilekçesini 24 Nisan tarihinde Adalet Bakanlığı'na ilettiğini ifade eden Eminağaoğlu, YARSAV bünyesinde gerçekleştirdiği eylemlerin kişisel suç kategorisinde olduğunu, üç başmüfettiş tarafından yapılan işlemler ve telefon dinleme kararını verenler hakkında HSYK'ya suç duyurusunda bulunduğunu kaydetti. Eminağaoğlu, "Disiplin soruşturmasına yönelik olarak ise öncelikle sorulan sorulara ilişkin bilgi ve belgelerin tamamının ibrazının ve teamülen Yargıtay'dan bir muhakkik atanmasının gerektiği, kapalı dosyadan soru sormanın savunma hakkının ihlali olduğu belirtilerek, bu ibraz anına kadar, sürenin saklı tutulması 24 Nisan 2009 tarihinde talep edilmiştir." diye konuştu.

ERGENEKON SAVCILARI HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Ergenekon davasının ilk iddianamesinde 16, ikinci iddianamesinde ise 21 yerde adına yer verildiğine dikkat çeken Eminağaoğlu daha sonra şunları söyledi: "İktidar partisinin sicil ve soruşturma konularında görev yapmış bir kamu görevlisi olarak, kapatma davası açılmasına yönelik işlemlerin terör örgütünün faaliyteleriyle örtüşen eylem olarak gösterilmesi nedeniyle, bu nedenlere dayanarak ilk iddianameyi düzenleyen üç, ikinci iddianameyi düzenleyen altı savcı ile her iki iddianameyi UYAP kapsamında onaylayan Başsavcı vekili hakkında Adalet Bakanlığı'na gönderilmek üzere HSYK'ya şahsen suç duyurusunda bulundum. Yargıtay bünyesindeki faaliyetlere, terör örgütünü ortaya koyoduğu iddiasındaki iddianamade yer verilmesi ve tekrarlaması, hukukla izah edilemez."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber