Doğalgazın 1 Mayıs'tan itibaren yüzde 20 ucuzlaması bekleniyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 29 Nisan 2009 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Botaş, petrol fiyatlarındaki gerilemeyi dikkate alarak 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere doğalgazda yüzde 20'lik indirim yapmaya hazırlanıyor.

Doğalgazın 1 Mayıs'tan itibaren yüzde 20 ucuzlaması bekleniyor. Botaş'ın, petrol fiyatlarındaki gerileme ve döviz kurundaki seviye bağlı olarak, bugün yapılan hesaplamalar çerçevesinde, 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 20 civarında bir indirim yapabileceği belirtiliyor.

Botaş'tan bir yetkili, petrolün varilinin 49 dolar civarında işlem gördüğünü, fiyatın bu seviyede kalması ve dolarda bir artış olmaması halinde ciddi bir indirimin söz konusu olacağını söyledi. Yetkili, ?1 Mayıs'a kadar geçecek sürede dolar ve petrolün seviyesi önemli ancak şu aşamada yapılan hesaplamaya göre indirim, ilk indirimden fazla olacak ve yüzde 20 civarında gerçekleşecek. Bu oran artabilir de? dedi.

ELEKTRİK DE UCUZLAYACAK

Doğalgazda fiyat ayarlamaları maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına göre belirleniyor ancak son kararı hükümet veriyor. Enerji KİT'lerinde bu sisteme geçen yıl 1 Temmuz'dan itibaren geçilmişti. Doğalgazda yapılacak indirimin, elektrik fiyatlarında da bir indirimi beraberinde getirmesi bekleniyor. Türkiye'de elektriğin yaklaşık yüzde 50'si doğalgazdan üretiliyor.

İLK İNDİRİM ŞUBATTA YAPILDI

Botaş, maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasının uygulanmaya başlandığı geçen yıl doğalgaza yüzde 70'in üzerinde zam yapmış ve bu kamuoyunda ciddi tepkiye neden olmuştu. Geçen yıl varili 150 dolara yaklaşan petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş, doğalgaza da yansıtılmaya başlandı. Bu kapsamda Botaş bu yıl 1 Şubat'tan geçerli olmak üzere doğalgaza konutlarda yüzde 17, sanayide ise yüzde 18 oranında indirim yapmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber