Flaş! Diyarbakır'da hain tuzak: 9 asker şehit

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2009 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'ın Lice İlçesinde mayın patladı, patlamada 9 asker şehit oldu. Askerlerden 2'si uzman çavuş 7'sinin ise er olduğu öğrenildi.


Şehit olan 9 askerin kimlikleri belirlendi


Genelkurmay Başkanı'nın basın toplantısı düzenleyeceği gün Dİyarbakır'daki hain saldırıda PKK'lı teröristler 9 askerimizi şehit etti

DİYARBAKIR'da bu sabah teröristlerin askeri araca mayınlı saldırısında 2'si uzman çavuş 7'si er olmak üzere 9 asker şehit oldu.

Olay bu sabah saat 07.00 sıralarında Lice- Genç karayolunda meydana geldi. Lice Tugay Komutanlığı'ndan sabah erkenden yol güvenliğini sağlamak üzere bölgeye hareket eden bir tank ile zırhlı personel taşıyıcı, Lice'ye 10 kilomtere uzaklıktaki Abalı Köyü yakınlarında teröristlerin mayınlı saldırısıyla karşılaştı.

Önden giden tank geçtikten sonra arkadan gelen zırhlı personel taşıyıcı geçerken töreristler önceden yola döşedikleri mayını uzaktan kumandayla patlattı. Çok güçlü patlayıcının infilakıyla zırhlı personel taşıyıcıda bulunan 2 uzman çavuş ile 7 asker şehit düştü.

Olayın duyulmasının hemen ardından bölgeye sevkedilen birlikler geniş çaplı operasyon başlattı. 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel ve 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu da olay yerine giderek incelemede bulundu.

Yol kenarına yerleştirilen patlayıcının toplam 100 kiloyu bulduğu belirtildi.

Bombanın mayınla desteklendiği ancak halk arasında gübre bombası olarak bilinen kilolarca amonyum nitrat da kullanıldığı öğrenildi.

Patlayıcıların yere gömülü olduğu ve PKK'lı teröristlerin kablo sayesinde yolun uzağında gizlenerek pusu kurdukları anlaşıldı.

Bugünkü saldırının gerçekleştirildiği yerin yakınlarında son 1.5 ay içinde toprağa gömülü patlayıcılar güvenlik güçleri tarafından yapılan aramalarda bulunmuştu.

ORGENERAL BAŞBUĞ: PATLAYICI ÇOK GÜÇLÜ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bu sabah Ankara'da düzenlediği basın toplantısında olayla ilgili bilgi verdi. Basın toplantısına ?Lice'de meydana gelen üzücü bir olayla başlıyoruz? diye giren Orgeneral Başbuğ, Lice- Genç yolunda güvenlik için görevlendirilen bir tank ile zırhlı personel taşıyıcı geçerken olayın meydana geldiğini söyledi.

Patlamanın, tank geçtikten sonra zırhlı personel taşıyıcı geçerken meydana geldiğini belirten Orgeneral Başbuğ, altı 4.5 santim zırhla kaplı personel taşıyıcıda 9 askerin şehit düşmasının patlayıcının çok güçlü olduğunu gösterdiğine dikkati çekti.

EGE'YE ATEŞ DÜŞTÜ

DİYARBAKIR´da mayın patlaması sonucu şehit olan üç askerden üçü Ege Bölgesi´nden çıktı.

Patlamada şehit olan Ege´li erlerin Manisa´nın Kula İlçesi´nde oturan Mehmet Ali Karaduman, (21), Aydın´ın Nazilli İlçesi´nde oturan Emrah Polat (21) ve Aydın´ın Karpuzlu İlçesi Ömerler köyünde oturan Onur Görmez (21) olduğu öğrenildi.

ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ

Diyarbakır Lice'deki mayınlı saldırıda şehit olan 9 askerin kimlikleri ve memleketleri şöyle:

Uzman çavuşlar Salih Akyürek (Yozgat), İlhami Hardal (Kilis). Erler: Murat Çavdar (Trabzon- Maçka), Onur Gömze (Aydın- Karpuzlu), Emrah Polat (Aydın- Nazilli), Erdal Oral (Kars- Kağızman), Zeynel Direkçi (Gaziantep), Mehmet Almi Karaduman (Manisa- Kula), Miktat Beder (Trabzon- Arsin).

GENİŞ KAPSAMLI OPERASYON SÜRÜYOR

Diyarbakır'ın Lice İlçesi Abalı Köyü yakınlarında askeri araca düzenlenen ve 9 askerin şehit olduğu mayınlı saldırının ardından bölgede geniş kapsamlı operasyon başlatıldı. Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı'dan kalkan Sikorsky helikopterlerle PKK'lıların kaçış güzergahlarına Jandarma Özel Harekat Timler indirilirken, karadan da çok sayıda asker sevkedildi. Kobra tipi helikopterler de teröristlerin bulunabileceği alanları bombaladı.

PKK'lı teröristlerin saldırısına hedef olan Zırhlı Personel Taşıyıcı'nın (ZTP) altında patlamalara karşı 4- 4.5 santim kalınlığında zırh bulunmasına rağmen patlamanın ardından aracın parçalarının geniş bir alana yayıldığı görüldü. Saldırıda kullanılan patlayıcının tahrip gücünün çok yüksek olduğu belirlenirken, bölgeye gelen askerler çevreye yayılan aracın parçalarını topladı. Saldırının ardından Lice ile Bingöl'ün Genç İlçesi arasındaki sarp ve dağlık alanlara Jandarma Özel Harekat Timleri indirilirken, Kobra helikopterler de teröristlerin kaçabileceği derin vadileri bombardıman altına aldı. Patlamanın meydana geldiği bölgeye gazeteciler dahil hiç bir sivilin girişine izin verilmezken, araçların geçişlerine izin verildiği görüldü.

PKK'NIN BÖLGEDE EN YOĞUN BULUNDUĞU YERLERDEN BİRİ

Diyarbakır'ın Lice-Hani-Dicle üçgeni yıllardır PKK'lıların bölgedeki en önemli barınma yerlerinin başında geliyor. Diyarbakır'ın Lice ile Bingöl'ün Genç ilçesi karayolu güvenlik gerekçesiyle yıllarca trafiğe kapalı kaldı.

PKK'lıların özellikle Elazığ, Bingöl, Tunceli bölgelerine geçişlerde kullandığı bu üçgende sık sık çatışmalar meydana geliyor. Lice ile Genç arasında güvenlik güçleri denetimi sağlayabilmek için karayolunun çevresinde bulunan stratejik noktalara askeri birliklerle önlem alıyor.

ŞEHİTLER İÇİN YARIN TÖREN DÜZENLENECEK

Şehit askerler Diyarbakır Askeri Hastanesi'ne getirilerek burada otopsileri gerçekleştirildi. 9 şehit için yarın sabah Diyarbakır Askeri Hastanesi'nde uğurlama töreni düzenlenecek. Törenin ardından şehitler toprağa verilmek üzere memleketlerine gönderilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber