Kanı durduran ilaç kapışılıyor

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 30 Nisan 2009 09:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

30 yıllık bir emek sonunda, kanı birkaç saniyede durdurabilen ?Ankaferd BloodStopper? adlı bitkisel ilacı üreten Hüseyin Cahit Fırat, ?195 ülkeden patent aldık. Avrupa, Afrika ve Amerika ile birlikte NATO'dan büyük talep geliyor? dedi

Osman SAĞIRLI - İSTANBUL

Hüseyin Cahit Fırat, İstanbul İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Bir otomobil firmasının Türkiye mümessili olarak hayatını sürdürürken 30 yıldır araştırdığı bitkilerden bulduğu bir ürün hem onun hem de tıp dünyasının yüzünü güldürdü. Kanama kontrolünde yüzyılın buluşu olarak kabul edilen Ankaferd BloodStopper kan durdurucu adı verilen ürün sayesinde, savaş bölgelerinde, kazalarda, yaralanmalarda ve hemofili hastalarında kan kaybından ölümlerin önüne geçilebiliyor.

NATO'DAN YOĞUN TALEP

TÜYAP'ta 9'uncu Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda özellikle yabancı ülke savunma uzmanları tarafından yoğun ilgi gördüklerini söyleyen Fırat, tampon, sprey ve diş tedavisi için iğne ampulü gibi versiyonları üretilen kan durdurucu ilacın 195 ülkeden patentini aldıklarını, ürünün Türkiye içinde kullanılmaya başlandığını söyledi. BloodStopper kan durdurucu ürünle ilgili olarak Türkiye dışından talepler olduğunu kaydeden Fırat, ?Birleşik Arap Emirlikleri, Afrika'nın belirli noktaları, Bosna, Almanya, İngiltere, Amerika, Avrupa'nın birçok ülkesi, NATO ülkelerinin neredeyse tamamında ve savaş olan ülkelerden çok talep geliyor. Şu anda İsrail bu ürünün üzerinde çok duruyor. Irak'la ilgili resmi işlemler tamamlandı, 15 güne kadar göndereceğiz? diye konuştu.

Kan durdurucu ürünün insanlık için üretildiğini, tamamen ticari kaygıların dışında tutulması gerektiğini söyleyen Hüseyin Cahit Fırat, ?Belki size şaşırtıcı gelebilir ama ürettiğimiz bu ilacı inşallah isteyen olmaz diye dua ediyorum. Talep geldikçe de üzülüyorum. Çünkü nereye kullanılacağı belli. Ama sevindirici bir durum da var. O da şu; birçok insan çeşitli vesilelerle kan kaybından ölüp gidiyordu. Artık bu ilaç sayesinde bu sayı azalacak. Daha az çocuk annesiz, babasız kalacak. Kan anonsları azalacak.? şeklinde konuştu.

TASI TARAĞI TOPLAYACAKLAR

Tehdit edilmediği halde devletin kendisine koruma verdiğini anlatan Cahit Fırat, ?Kimse beni başına bela almak istemez. Bütün dosta, düşmana, insanlık alemine bir şey yapmaya çalışıyoruz. Daha da faydalı işler yapacağız. Ama devletimiz böyle uygun görmüş korunuyorum? dedi. Kan durdurucunun Ankaferd ve kendisinin dışına çıkıp Türkiye Cumhuriyetine malolduğunu anlatan Fırat, ?Bu ürünü isteyenlerden haddinden fazla teklifler geliyor. Ama biz onlara bakmıyoruz. Amerika ve İngiltere'den, o rakamları söylemeyeyim. Kabul etmediğim için millet bana deli gözüyle bakıyor, aklın almayacağı rakamlar teklif ettiler. Fakat, bu ürün Türkiye Cumhuriyetinin malıdır?şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığından ruhsat almış yerli tek ilacın kan durdurucu olduğunu bunun dışında Türkiye'ye ait hiçbir ilaç olmadığını vurgulayan Fırat, şöyle konuştu; ?Bizim de bir ilacımız olsun istedim. Niye başkalarına verelim ki? Piyasaya bakın satılan kan durdurucular, tozlar falan. Ben marka vermek istemiyorum bunların hiçbirisi, hiçbir şeye yaramamış. Şimdi hepsi tası tarağı toplayıp gidecekler. Türkiye'de fabrikalar var, ama ırgatlık yapıyorlar. Ahmet'e Mehmet'e biraz ağır oluyor ırgatlık kelimesi ama durum da bu. ?1 gram ondan, 3 gram şundan, üstünü suyla doldur, sat 100 liraya 99 lirasını bize ver 1 lirası da sana kalsın' diyorlar. Aspirin üretiyoruz Bayer'in, bir başkasını üretiyoruz Roch'un. Hepsi yabancı ürünler maalesef.?

DOMUZ GRİBİNİN ÇARESİ VAR

Buldukları ilacın familyasından farklı ürünler çıkacağına inandığını bu amaçla üniversitenin de aralarında olduğu 100 kişilik bir ekiple çalıştıklarını söyleyen Cahit Fırat, önümüzdeki dönemde müjdeli haberler vereceklerini dile getirdi. Kanserin birçok türüyle ilgili belli bir noktaya geldiklerini de hatırlatan Fırat, ?Fakat yeni geliştirdiğimiz ürünler de var. Şu an çaresi olmayan bazı virüslerden bahsediliyor. Kuş gribi, domuz gribi gibi. Bunlar bile 5-6 ay içinde çok kolay bir hale gelecek. Çaresiz bazı virüslere karşı ilaç geliştirdik. Bu ürünün hepimizin yüzünü güldüreceğine emin olabilirsiniz. Türkiye, bu uğurda hizmet veren bütün ekip arkadaşlarımla gurur duyacak? diye konuştu.

BU İLAÇ ALLAH'IN LÜTFU

Hüseyin Cahit Fırat, ilacın önemini şöyle anlattı: ?Kan durduruculardan Kızılay aracılığıyla Gazze'ye göndermiştik. Kızılay Genel Başkanı da anlatmıştı. ?Her bir ürün bir doktor' demişti. Işıklar kesik, hastaneler yıkılmış, doktor yok, ilaç yok, tıbbi malzeme yok. Ne yapar doktor alet yoksa, arabanın benzini yoksa yola gidilir mi? O anlamda, ürünümüz anında imdada yetişti. Her kanamanın üzerine bir tane koydular kanama durdu, mikroplar öldü. Birçok suçsuz günahsız kadın, çoçuk ve yaşlının kurtulmasına rabbim bizi vesile etti. Bu Allahın insanlığa bir lütfudur. Bilimin en son noktalarına kadar ayrıntılarına girerek dünyanın hizmetine sunduğu bir üründür.?

Fırat, ilacın maliyetinin son derece düşük tutulacağını, önümüzdeki günlerde eczanelerde bulunacağını ve halkın kolayca alabileceğini ifade etti. İlaç şu an, ambulanslar, acil servisler, ilk yardım merkezleri, hastaneler, diş klinikleri, sağlık birimleri, emniyet güçleri, silahlı kuvvetler, itfaiyeler, doğal afet bölgeleri, arama kurtarma görevleri, ilk yardım çantaları, okullar, evler, işyerleri, kara/hava/deniz taşıtlarında kullanılıyor.

HERKES İLACI CEBİNDE BULUNDURMALI

İlacın önemini anlatan Hüseyin Cahit Fırat, ?99 depreminde birçok insanımızı kaybettik. Aynı endişeleri yine taşıyoruz. Düşünün üzerinize beton düşmüş kanamanız da devam ediyor. Kan durdurucu tampon sayesinde kanama durdurulabilir. Onun için yatarken en azından pijamanızın cebinde bir tane olması gerekir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber