3G imtiyaz sözleşmeleri imzalandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2009 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerinin (3G) internet otoyollarına havadan yeni otoyollar ilave etmek anlamına geldiğini söyledi.

Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerine (3G) ilişkin imtiyaz sözleşmeleri, Sheraton Oteli'nde düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan Yıldırım, 3G ihalesi için 2008'de Bakanlar Kurulu kararı alındığını ve 28 Kasım 2008 yapılan ihalede üç lisansın 2,2 milyar TL'ye 3 GSM operatörüne verildiğini hatırlattı. Turkcell, Vodofone ve Avea'nın lisans bedellerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) bugün ödediğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Temmuz ayının başından itibaren görüntülü telefon diye bilinen yeni teknoloji kullanılır hale gelecek. 3G'nin sadece konuşanların yüzünün görülmesinden başka imkanlar da sunacağını vatandaşlarla paylaşmakta fayda var. İnternet, bilgi iletişim kapasitemizi yüzde 20-30 civarında birden bire artmış olacak. Giderek artan internet kullanımı, bilgi toplumu yolundaki yürüyüşümüz daha da hızlanmış olacak."

Lisanslar verilirken işletmelerin çok yüksek bedeli ile yatırım yapamaz hale getirmeyi istemediklerine dikkati çeken Yıldırım, 3G'nin yurt çapında bin kişinin yaşadığı bölgelere kadar götürülmesi için saptanan sürenin 10 yıl olduğunu ifade etti.

GSM operatörleri, bugünden itibaren en erken 3 ay içinde sistemlerini kurmaları gerekiyor. Operatörler, bu süreden önce teknik hazırlıkların tamamlamış olsalar dahi 3G hizmeti veremeyecek.

Teknik adı "IMT-2000/UMTS" olan 3G hizmet ve altyapılarına ilişkin (A) tipi lisans 358 milyon avro KDV'ye Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'ye, (B) tipi lisans 250 milyon avro KDV'ye Vodafone İletişim Hizmetleri A.Ş'ye ve (C) tipi lisans ise 214 milyon avro KDV'ye Avea İletişim Hizmetleri A.Ş'ye ihale edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber