Bismil'de utandıran eğitim manzarası

Haber Giriş : 24 Aralık 2004 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Bismil'de bir eğitim manzarası. Öğrenciler azgın suları salla geçerek okula varmaya çalışıyor. Yağışlı havalarda nehir geçit vermeyince 2 ay okula gidemiyorlar.

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi Şahinli Köyü'nde ikamet eden 3 kardeş, eğitimlerini sürdürebilmek için her gün Dicle Nehri'ni salla geçmek zorunda kalıyor.

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'ne bağlı Şahinli Köyü'nde
okul olmadığı için, yıllardır Batman'ın Oymataş İlköğretim Okulu'na gitmek zorunda kalan Murat (13), Faruk (12) ve Masum Kaya (11) kardeşler, her gün babalarının refakatinde Dicle Nehri'nin azgın suyunu ilkel şartlarda geçiyorlar.

Eğitimlerini sürdürebilmek uğruna her gün sal çilesi çeken 3 kardeş, okul çıkışında salı önce Dicle Nehri'nin kenarından, nehrin yukarı bölümlerine kadar sürüklemek zorunda kalıyor. Babaları ile birlikte her gün nehri geçtiklerini söyleyen çocuklar, bu durumu günde 2 kez yaşadıklarını, yağışlı havalarda ise nehri geçemedikleri için 1,5-2 ay okula devam edemediklerini, bu nedenle eğitimden geri kaldıklarını anlattılar.

Doktor ve öğretmen olmak istediklerini belirten 3 kardeş, tüm zorluklara rağmen eğitimlerini sürdürmek istediklerini ifade ettiler.

Baba Şevki Kaya, çocuklarının okula devam edebilmesi için her türlü zorluğa katlandıklarını dile getirerek, köye okul ya da Dicle Nehri'nin üzerine köprü yapılmasını istedi.

Köyde birçok çocuğun nehirde boğulmaktan korktukları için okula gidemediğini söyleyen Baba Kaya, "Köylülerden bazıları çocuklarını Batman'daki akrabalarının yanına yerleştirdi. Çocukların bir kısmı Batman'da okuyor. Benim Batman'da tanıdık kimsem yok. Onun için sala mahkum kaldık" dedi.

Batman Barajı'na su bırakıldığı zaman yetkililer tarafından kendilerine haber verilmediği için geçen yıl 1 kişinin boğulduğunu ifade eden Baba Kaya, çocukları için çok korktuğunu belirtti.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber