Artık bademcik ameliyatına girenin apandisi alınmayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Mayıs 2009 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de isim benzerliği, hasta ve bebekler için büyük risk faktörü. Doktor veya diğer sağlık görevlilerinin dikkatsizliği yüzünden bugüne kadar yüzlerce bebek, hasta hatta ceset karıştırıldı.

Tedavi umuduyla hastaneye yatan birçok kişi, ya başka rahatsızlıklar kaptı ya sakat kaldı ya da yanlış ameliyat sebebiyle sağlam organından oldu. En son geçtiğimiz yıl İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde katarakt ameliyatı olacak 55 yaşındaki ev kadını Saadet Kılınç, başka bir hastayla karıştırılınca yanlışlıkla rahmi alındı. Resmî olmayan rakamlara göre Türkiye'de her yıl yaklaşık 20 bin insan tıbbî hatalardan dolayı hayatını kaybediyor. Sağlık Bakanlığı, hataları ortadan kaldırmak için Türkiye'nin ilk 'hasta ve çalışanların güvenliği' tebliğini yayımladı. Kamu-özel tüm hastaneleri kapsayan düzenleme ile hastanın sağlık kuruluşuna girişinden çıkışına kadar her anı koruma altına alınacak. Kimlik kont-rolüne büyük önem verilen tebliğde, ilaç güvenliğinin sağlanması, enfeksiyon risklerinin azaltılması, doğru cerrahi uygulamalarının yapılmasına azami önem gösterilecek. Yataktan düşme ve bebek karıştırma olayları da engellenecek. Üç ay içinde bütün hastanelerde devreye girecek sistemin kontrolünü il sağlık müdürlükleri yapacak.

Hasta ve çalışan güvenliği kamu hastanelerinde 'performans' adı altında, özellerde ise bireysel olarak uygulanıyordu. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Bayraktar, dağınık haldeki güvenlik uygulamalarının bir tebliğ ile standartlaşmasının önemli olduğunu söylüyor. Özel hastanelerin birçoğunda bu tip tedbirlerin uygulandığını hatırlatarak, "Düzenlemenin kamu-özel tüm kurumlar için kılavuz niteliğinde olacağını düşünüyoruz." diyor. Hasta güvenliğini sağlayan JCI (Uluslararası Birleşik Komisyon) akreditasyon sistemini Türkiye'ye ilk getiren Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu da uygulamanın tek elde toplanmasının tıbbî hataları azaltarak, sağlığa kalite getireceğinin altını çiziyor.

Alınacak tedbirler

Her hastaya protokol numarası, ad/soyad, doğum tarihi, doktorun isminin yazılı olduğu barkodlu kol bandı verilecek. Hasta yatışlarında dört ayrı renkte kol bandı kullanılacak.

Hastanede yapılacak tüm işlemlerde tek tek kimlik doğrulama işlemi gerçekleştirilecek.

Doğumhanede anne ve bebeğe aynı kol bantları verilecek. Bebeğin kol bandında annenin bilgileri de bulunacak.

Anne ve babası ayrı ya da ailevi sorunları olan bebeğe özel koruma yapılacak.

Yanliş ilaçtan dolayı meydana gelebilecek ölümleri ortadan kaldırmak için tüm ilaçlar kayıt altına alınacak. Hastanın ilaçlarını sadece ilgili hemşireler verebilecek.

ılacin istenmeyen ve beklenmeyen yan etkileri yakından izlenecek. Bağımlılık yapan uyarıcı ve uyuşturucu ilaçlar kilitli dolaplarda ve imza karşılığında teslim edilecek.

Yanliş cerrahi uygulamaların önlenmesi için ameliyat öncesi hasta ile ilgili son kont-roller tabip tarafından yapılacak. Servis hemşiresi kimliği kontrol edecek. Aynı kont-rol hasta ameliyathanedeyken de gerçekleştirilecek.

Hastane içerisinde düşme riski bulunan hastalar hemşire bankolarına yakın alanlarda ve sürekli gözetim altında tutulacak. Düşme riskinin yüksek olduğu bölgelere uyarıcı bilgiler konulacak.

Çağlar Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber