Otoda 15 Haziran'a dikkat!

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Mayıs 2009 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ÖTV desteği ile rahat bir nefes alıp elindeki stoğu eriten firmalar, 15 Haziran sonrası için çalışmalara bugünden başladı.Kriz sebebiyle Türkiye'ye gelişi ertelenen modeller pazara sunulurken, 2010 modellerinin de Türkiye'ye gelişi erkene çekilecek...

ABD'de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz, otomotivcilerin planlarını deyim yerindeyse alt üst etti. Gerek kriz sebebiyle yavaşlayan satışlar gerekse aynı sebepten üretimdeki daralma firmaların elinde yüksek miktarda stokların oluşmasına yol açtı. Bu yüzden firmalar, yeni modellere Türkiye pazıranı sokmak için aceleci davranmadı.

KİMSE TAHMİN YAPAMIYOR

Hükümetin otomotiv sektörüne getirdiği ÖTV indirim, firmaların elindeki tüm stokların erimesini sağladı. Bazı firmalar, bu destekten yararlanmak için yeni modelleri piyasaya sundu. Büyük oranda 1600 cc ve altındaki motor hacmini destekleyen bu uygulama, canlanan pazardaki payını artırmak isteyen otomotivcilerin üreticilere baskı yapmasıyla adeta bir yarışa dönüştü.

15 Haziran'a kadar devam edecek bu süreçte bazı iddialı modeller de piyasaya çıkmak için gün sayıyor. Bu yıl için 100'e yakın yeni modelin Türkiye pazarına sunulması hedefleniyor. ÖTV desteğinden yararlanabilmek için firmalar, bu modellerin yarısından fazlasını tüketici ile buluşturdu. Diğer yarısı için ise çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Ancak ÖTV indiriminin noktalanacağı 15 Haziran sonrasında pazarda bir durgunluk bekleniyor. Hiç bir sektör temsilcisi bu tarihden sonra ne olacağının hesabını yapamıyor.

İşte bunu dikkate alan otomotiv firmaları, Türkiye pazarına sunmayı planladıkları yeni modellerin satışına başlayacaklar. Ayrıca, yaz sonunda piyasaya çıkacak olan 2010 modellerini de erkene çekecekler. H

HURDA DESTEĞİ İSTENİYOR

Bu arada birçok sektör temsilcisi ÖTV indiriminin ardından hurda indirimi ile sektördeki desteğin devam ettirilmesi gerektiğine işaret ediyor. Fakat şu ana kadar hükümetten bu yönde bir açıklama yapılmış değil.

BAŞTAN AŞAĞI YENİLENDİ

15 Haziran'dan sonra pazarda yer alacak modeller baştan aşağı yenilendi:

Audi: Alman markanın yeni modelleri A4 Allroad ve A5 Cabrio geliyor. A3 ailesine ise 1.6 litrelik yeni TDI motor katılacak.

Alfa Romeo: Sportif MiTo otomatik vites ve yeni motor seçeneğine kavuşacak.

Ford: B sınıfında liderliğe ulaşan Fiesta'nın 3 kapı, Mondeo'nun ise S versiyonu piyasaya sunulacak. Ayrıca Focus'un en güçlü ikinci modeli ST de pazardaki yerini alacak.

Honda: Hibrid Honda Insigh, 2009 içerisinde piyasada olacak. Mazda: Mazda2'ye yeni dizel motor ve otomatik vites seçenekleri eklenecek.

Mercedes: Makyajlı S serisi rakipleri karşısında elini kuvvetlendirecek.

Nissan: Crossover pazarının başarılı modeli Qashqai ailesi 7 kişilik modeli Qashqai+2 ile genişleyecek.

Seat: Sportif Ibiza'nın en performanslı versiyonu Cupra 2009 içerisinde piyasaya sunulacak.

VW: Alman markanın B sınıfındaki temsilcisi Polo, yenilenen tasarımıyla pazara hareket katacak.

Gökhan KARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber