Hızlı trenin başarısında etkili olan film!

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Mayıs 2009 09:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hızlı tren projesini hayata geçirirken herhangi bir aksilik yaşanmaması için tüm ihtimalleri defalarca gözden geçirdiklerini belirten TCDD Genel Müdürü Karaman, ?Tüm ekibimle Devrim Arabaları filmini izleyip kendimize ders çıkardık. Filmin projemizin başarısında büyük etkisi oldu? dedi.

HAMDİ ATEŞ / ANKARA

Tekrar vizyona giren "Devrim Arabaları" filmi TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'a büyük bir ders verdi. Devrim Arabaları'nı izleyen Karaman, Hızlı Tren'de benzer bir hatanın yapılmaması için aylarca uğraştı ve sonunda amacına ulaştı. Yapımcılığı ve Yönetmenliğini Tolga Örnek'in yaptığı Devrim Arabaları filmini ilk vizyona girdiği tarihlerde TCDD çalışanlarıyla birlikte izleyen Karaman, filmin hüzünlü hikayesinden çok etkilendi. Filmin vizyonda olduğu dönemde Yüksek Hızlı Tren (YHT) için yoğun çalışmalarını sürdüren Karaman, filme çalışanlarını da götürerek motivasyon sağladı.

HATA YAPILMASIN

Trenin hizmete girmesine kısa bir süre kala Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hızlı Tren'in kamuoyuna tanıtımının 13 Mart'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak açılış töreninde olmasını istedi. Açılış gününe yaklaşırken Hızlı Tren'e basının ilgisi artmaya başlayınca Karaman, Hızlı Tren'in açılıştan önce tanıtılması gerektiğini Bakan Yıldırım'a söyledi. Yıldırım'ın, "Herkes açılış günü görecek" diye net tavır koyması üzerine Karaman, Devrim Arabaları'nı örnek gösterdi. Karaman Yıldırım'a, "Devrim Arabaları trenle getirilirken güvenlik nedeniyle benzin konmadı. Arabalar trenden alınarak doğrudan dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından kullanıldı. Ancak benzin bitince, 'çalışmıyor' algısı oluştu, proje rafa kaldırıldı. Böylece Türkiye de, geleceğini kuracak yeni teknoloji ve sanayi alanını baştan kaybetti. Eğer Devrim Arabaları törenden bir gün önce getirilseydi ve Ankara sokaklarında halka tanıtılsaydı, tören günü bozulsaydı bile vatandaş çalışıyor diye bastıracak, proje yarım kalmayacaktı. Törenden önce Hızlı Tren'i kamuoyuna tanıtmamız gerekiyor" dedi.

Devrim Arabaları örneği üzerine Yıldırım, Hızlı Tren'in basına tanıtılmasına izin verdi. 13 Mart'ta yapılan açılıştan 3 gün önce gazeteciler Hızlı Tren'le Eskişehir'e gidip geldi. 13 Mart'ta yapılan açılışta da sorun yaşanmadı.

Devrim'in hüzünlü hikayesi

Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel 16 Haziran 1961 günü 23 Türk mühendise 29 Ekim 1961 Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına kadar tamamen yerli bir otomobil yapmasını emreder. Türk mühendisler için bir onur meselesi olarak görülen otomobiller çok zorlu şartlarda TCDD'nin Eskişehir'deki TÜLOMSAŞ Fabrikası'nda üretilir. Üstelik 2 tane yapılan otomobiller 28 Ekim günü tamamlanır. Otomobiller bir gün sonra trenle Ankara'ya gönderilir ancak güvenlik nedeniyle depolarına benzin konulmaz. Yeterli benzin için zaman kalmadığından az bir benzin konan Devrim arabasına Cumhurbaşkanı Gürsel biner ancak bir süre yol aldıktan sonra benzin biter. Böylece proje daha başlamadan sona erer.

04.05.2009

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber