Lagendijk: Türkler'e en azından 3 ay vizesiz giriş için AB'nin karar zamanı geldi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2009 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa'ya vizesiz giriş için ilk güçlü yeşil ışık yandı. AB-Türkiye Karma Parlemento Başkanı Lagendijk ?Türkler'e en azından 3 ay vizesiz giriş için AB'nin karar zamanı geldi' dedi.

TIR şoförü Mehmet Soysal'ın Berlin Eyalet Mahkemesi'nde açtığı ?vizesiz Avrupa' davasını kazanmasıyla başlayan AB ülkelerine ?vizesiz girebilme' girişimlerinin somutlaşması yönündeki çabalar sürüyor. Avrupa Parlamentosu'nda (AP) düzenlenen, Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin tartışıldığı toplantının ardından Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, AB'nin Türkiye'ye karşı vize politikasını değiştirme zamanı geldiğini söyleyerek, Avrupa Adalet Divanı'nın kararından memnun olduğunu söyledi.

AB'NİN BİR ŞEY YAPMASI GEREKİYOR

LAGENDIJK ?Uzun zamandır AB'nin Türkiye'ye vize politikasını tartışıyoruz. Avrupa, geçmişte olduğu gibi müzakere halinde olduğu ülkelere vize politikasını genişletmeli. AB'nin artık mutlaka bir şeyler yapması gerekiyor çünkü mahkemenin kararı var. Lüksemburg'daki mahkeme Avrupa'yı politikasını değiştirmeye zorluyor' dedi. Lagendijk ?Mahkemenin kararı Türk işadamları gibi belli bir kesimi kapsıyor. Fakat bu süreç tüm Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa'ya gelebilmesini sağlayabilir. En azından 3 ay turistik veya tedavi gibi amaçlarla Türkler'in Avrupa'ya vizesiz girişleri mümkün olabilir. Komisyon'un mahkemenin kararını yorumlayarak açıklığa kavuşturması gerekli' dedi. Bu arada Avrupa Adalet Divanı'nın kararı AP'de tartışıldı. Adalet Divanı'nın vize ile ilgili karar aldığı Soysal davasında görev alan Alman hukukçu Klaus Dienelt, vize sisteminin 1973'ten beri hukuka aykırı olduğunu dile getirerek vize konusunda ortak bir karara varılması gerektiğini belirtti.

SOYSAL KARARIYLA BAŞLADI

TIR şoförü Mehmet Soysal, Berlin Eyalet Mahkemesi'nde açtığı ?vizesiz Avrupa' davasını şubat ayında kazanmıştı. Mahkeme, Avrupa Adalet Divanı'nın ?İş için Avrupa'ya gidecek Türklerden vize istenemez' görüşü üzerine Soysal lehine karar almıştı. CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber