Köy Korucuları Derneği Başkanı Yener'den sert açıklama

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2009 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emrullah Bayrak

Köy Korucuları Derneği Başkanı Yener: 25 yıldır koruculara bu şekilde göz yumanlar sorumludur

ANKARA- Köy Korucuları Hakları Koruma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Haydar Yener, "Koruculuk sistemine Meclis'te 25 yıldır bu şekilde göz yumanlar, ihmal edenler hatalıdır. Yasal çerçeve içinde bu ele alınabilirdi." dedi.

Mardin'de 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan vahşetin ardından koruculuk sistemi yeniden tartışılmaya başlandı.

Terörle Mücadele kapsamında 25 yıldır hizmet veren korucular, bir olaydan yola çıkılarak yapılan eleştirilere tepki gösteriyor. Mardin'deki olayın herkes gibi kendilerini de çok üzdüğünü dile getiren Köy Korucuları Hakları Koruma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Haydar Yener, bunu bir hayvanın bile yapamayacağını belirterek olayı koruculuk sistemiyle bağdaştırmanın yanlış olduğunu vurguladı.

CİHAN muhabirinin sorularını yanıtlayan Yener, 25 yıldır bu tür cani olayları yapmaya çalışan şer güçlerin elemanlarına, taşeronlarına karşı mücadele ettiklerini söyledi.

Korucuların bin 400 şehit verdiğine dikkat çeken Yener, halkın malına, canına zarar gelmesin; vatan bölünmesin diye insanlara hizmetin kutsallığına inanarak hizmet verdiklerini kaydetti.

Yener, "Her birimde bazı cinnet geçiren hastalıklı insanlar çıkmıştır. Bu polisde de, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde de olmuştur. Hatta kendi ailelerini, çocuklarını dahi katletmişlerdir. Bu bir hastalıktır. Bunu getirip bir camiaya mal etmek doğru değildir." dedi.

Korucuların bölgede insanlara baskı kurdukları, ağalık sistemi oluşturdukları yönündeki eleştirilere de karşı çıkan Yener, "Evet bu tür olayları yapmış olanlar vardır. Ama bunlar geçici köy korucuları değil, bunlar gönüllü olarak bazı kesimlerin onlara tanımış olduğu imkânları kullanmış olanlardır. Ergenekon denilen yasadışı bir örgüt vardır. Bu örgütün uzantıları, yandaşlarını getirip köy korucularına mal etmek doğru değildir. Sistem bozuktur, bunu bizde yıllardır söylüyoruz. İçişleri Bakanına, Başbakana, Genelkurmay Başkanına, Cumhurbaşkanına maalesef bu tür olaylar olabileceğini; son zamanlarda silahlı mücadelenin amacına ulaşmadığını, PKK'nın bunu siyasal olarak taktik değiştirdiğini, korucuların da işin içine çekilmeye çalışıldığını biz söylemiştik. Ama kimse bizim söylediklerimize kulak vermiyor. Bu Meclis'in hatasıdır. Koruculuk sistemine Meclis'te 25 yıldır bu şekilde göz yumanlar, ihmal edenler hatalıdır. Yasal çerçeve içinde bu ele alınabilirdi." diye konuştu.

Korucuların silahlarını evlerine götürdüğünü hatırlatan Yener, il, ilçe ve köylerde amirlikler olması halinde bu olayların olmayacağını söyledi. Polislerin hizmet ettikten sonra silahlarını bırakıp evlerine gittiğini anlatan Yener, bu başıboşluğun askerde de olması halinde silahın doğru kullanılamayacağını savundu.

Bunun eğitimle bir ilgisinin olmadığını vurgulayan Yener, "Bu bir hastalıktır. Doğu ve Güneydoğu'da koruculuk, Türkiye'nin bir gerçeğidir. Bölücü terör örgütlerine yönelik alınmış bir sistemdir. Bu sistem böyle olmamalı. Terörle Mücadele kapsamında bir daire başkanlığı kurulmalıydı Ankara'da. İl ve ilçelerde amirlikler olmalıydı. Her köyde bir amiri olmalıydı. Amire bağlı silahlı güç olarak çalışmalıydı. Biz İçişleri Bakanlığı'na bağlıyız. Vali ve kaymakamlar mülki amirlerimiz ama jandarma bölgesinde görev yaptığımız için jandarmaya bırakılmışız." şeklinde konuştu.

Televizyon programlarında koruculuk sisteminin tartışıldığını dile getiren Yener, kendilerine söz hakkı tanınmamasından da yakındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber