Kadın öğretmene, ?Cumhurbaşkanı'na hakaret' davası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Mayıs 2009 12:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

İZMİR'in Konak İlçesi'ndeki Selma Yiğitalp Lisesi'nin Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni H.H.T. hakkında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hakaret ettiği iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İddiaya göre 59 yaşındaki H.H.T., edebiyat dersinde Tanzimat Dönemi'nde basındaki sansürle ilgili konuyu işledi. Öğrenciler de ulusal basında çıkan çeşitli gazeteleri getirdi. Bir öğrenci elindeki gazete haberini öğretmene gösterip, ?Türban yasası da kabul edildi öğretmenim, bu ülke nereye gidiyor?? diye sordu. Bunun üzerine H.H.T., ?Biz Kemalist öğretmenler bu kürsüleri terk etmediğimiz sürece bu ülke ve laik Türkiye Cumhuriyeti hiçbir yere gitmeyecektir ve Cumhuriyet sonsuza kadar korunacaktır? diye cevap verdi.

Öğretmenin bu konuşmasını öğrencilerden bazıları velilerine anlattı. Öğretmen hakkında Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü de soruşturma başlattı. Konuyla ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Soruşturma sürerken öğretmen H.H.T., geçen yıl kasım ayında, Mersinli Endüstri Meslek Lisesi'ne tayin edildi. H.H.T., haksız yere tayin edildiğini belirtip avukatı Ali Uğur Gökmen aracılığıyla İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Mahkeme, öğretmenin haksız yere tayin edildiğine karar verip yürütmeyi durdurdu. Karar üzerine edebiyat öğretmeni H.H.T. tekrar eski okulu Selma Yiğitalp Lisesi'ndeki görevine döndü.

5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı Ahmet Şinasi Aygün, öğretmen H.H.T. hakkında ?Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan, 19'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde 5 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. İddianamede, öğretmen H.H.T'in, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a ?Şerefsiz, namussuz, Allah belasını versin, sonları Adnan Menderes gibi olacak? dediği, öğrencilere cep telefonundan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hakaret içeren şarkılar dinlettip küfür ettiği, öğrencilerine, kendi siyasi görüşüne uygun gazeteleri sınıfa getirttiği, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ı yeren yazıları öğrencilere okutup, siyasi düşüncelerini sınıfa yansıttığı kaydedildi.

?SİYASİ FELSEFEM KEMALİZM'DİR'

Davanın ilk duruşmasına avukatı ile katılan ve suçlamaları kabul etmeyen öğretmen H.H.T., Cumhurbaşkanı Gül'e hakaret etmediğini belirtti. H.H.T., savunmasında şunları söyledi:

?Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni olarak 28 yıldır fiilen çalışmaktayım. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bize vermiş olduğu müfredat dışında sınıfta ders vermem veya herhangi bir olay hakkında ya da devlet büyükleriyle ilgili yorum yapmam söz konusu değildir. 10'uncu sınıf öğrencilerine ders verirken Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye vasiyetini okudum ve bu metnin açıklamasını yaptım. Yine açıklama yaparken yönetenler ve yönetilenler hakkında uyması ve uymaması gereken kurallar öğretilir, Ben, kişi gözetmiş değilim. Amacım verdiğim dersteki unsurları öğrencilere aktarmaktır. Bu metin bu nedenle verilmiştir. Bu dersten bir ay kadar önce 11/D sınıfında ders verirken sınıf öğrencilerinden biri, türban yasasının meclisen geçtiğini söyleyerek, ?Bu ülke nereye gidiyor öğretmenim' diye sordu. Ben de kendisine, ?Kemalist öğretmenler bu kürsüleri terk etmediğimiz sürece bu ülke hiçbir yere gitmeyecek ve Laik Cumhuriyet sonuna kadar korunacak, asla ülkem İslam Cumhuriyeti olmayacak' diye yanıt verdim. Sanırım bazı öğrenciler ve velileri bu sözümü takıntı haline getirip olayı bu duruma getirdi. Ben kesinlikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da ?Şerefsiz, namussuz, Allah belasını versin, sonları Adnan Menderes gibi olacak' demedim. Şikayetçi olan öğrenciler türbanlıdır. Hiçbir kuruluşun piyonu olmadım. Benim siyasi felsefem Kemalizm'dir? dedi.

Duruşma şikayetçi öğrenciler ve tanıkların dinlenmesi için ertelendi. Öğretmen H.H.T. hakkında Başbakan Erdoğan'a hakaret suçundan henüz dava açılmazken, bu konudaki soruşturmanın da savcılık tarafından sürdürüldüğü bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber