Bademcikleri aldırmakta zaman kaybetmeyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2009 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halk arasında 'Bademcikler vücudun bekçisidir' anlayışı çoğu zaman insan sağlığı açısından olumsuz sonuçlara yol açıyor. Hastalık ve horlama durumlarında bademciklerin alınmasının daha faydalı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, çocuklarda bademciklerin iri olmasının, horlama ve anjin gibi problemlere yol açabildiğine dikkat çekti. Özel Bursa Bahar Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adem Cenkçi, bu durumda ameliyatla bademciklerin alınması gerektiğini söyledi. "Ameliyat sözcüğü insanı ürkütüyor. Ameliyat olması gereken eğer bir çocuksa, durum anne ve baba açısından daha da endişe verici olabiliyor." diyen Dr. Cenkçi, ancak tıp ve teknolojide yaşanan gelişmenin ve günümüz imkanlarının artık bu korkuyu yersiz hale getirdiğini vurguladı.

Op. Dr. Adem Cenkçi, bademciklerin vücuda olumsuz etkileri olduğunu kaydetti. Özellikle çocuklarda uykuda nefes zorluklarının tüm dünyaca kabul edilmiş tedavisinin bademciklerin ve geniz etinin alınması olduğunu anlatan Cenkçi, bademcikler ve geniz eti (büyük olmasa da), yüksek ateşle seyreden sık iltihaplanma durumlarında çocukları kalp ve eklem romatizması riski altında bıraktığını vurguladı. Bademciklerin irileşmeleri halinde boğazın çapını daraltarak horlamaya ve daha ileri daralma halinde uykuda nefes tıkanmalarına neden olduğunu belirten Cenkçi, muhtemel sorunları şöyle özetledi:

"Bu durum hem çocuklar hem de yetişkinler için geçerli. Ancak sorun çocuklar için çok daha olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Çocuklarda horlama, huzursuz uyku, gece terlemeleri gibi belirtilerle ortaya çıkan bu durum, büyüme ve gelişmede geri kalmaya, saldırganlık, huysuzluk gibi kişilik değişikliklerine, öğrenme güçlüklerine sebebiyet veriyor. Bu istenmeyen durumlar tıkanan nefes yolundan havanın geçememesi ve akciğerden kana karışan oksijenin azalması ile dokulara ve beyne kısa bir süre için oksijenin ulaşamaması nedeniyle olmaktadır. Bu sebeple ameliyat gerekmektedir. Bu ameliyatın başarısı çok yüksek düzeydedir. Çocuklarda hemen bir rahatlama, kişiliklerinde, gelişme ve büyümelerinde olumlu değişiklikler hemen görülebilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber