Cezaevlerinde telefonda Kürtçe konuşma yasağı kalkıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2009 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Batman'da cezaevlerini inceleyen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Alt Komisyon Başkanı Murat Yıldırım, "Bundan sonra cezaevlerinde telefonla görüşmelerde Kürtçe konuşmak sıkıntı olmaktan çıkacak" dedi.

TBMM İnsan Hakları Alt Komisyon Başkanı Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, üyeler CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, AK Parti Denizli Milletvekili Mithat Ekici, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan ile birlikte Batman M.Tipi Kapalı Cezaevi'nde incelemede bulundu. Cezaevi çıkışında gazetecilere açıklama yapan Komisyon Başkanı Yıldırım, cezaevlerinde insan hakları ihlali, kötü muamele, işkence ve onur kırıcı hareketlerin olmadığını, daha çok fiziki şartlardan kaynaklanan sıkıntılar olduğunu ileri sürdü. Daha önce yaptıkları görüşmelerde, telefon konuşmalarında Kürtçe sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Şu anda bunu bakanlığımıza ilettik. Bakanlığımız Danıştay'dan görüş aldı ve bunun üzerinde çalışma yapılıyor. Bundan sonra Kürtçe konuşmalarda sıkıntı olmayacak. Bildiğiniz gibi zaten TRT 6 (Şeş) de cazaevlerinde izlenebiliyor." dedi.

Bir kişi ile sınırlı olan 10 dakikalık telefon görüşmesi konusunda da öneri sunduklarını belirten Yıldırım, "10 dakikalık telefon görüşmeleri bir kişi ile sınırlıydı. Mahkum ve tutuklumuz 10 dakikada kaç kişi ile konuşabiliyorsa bunu kendisinin sınırlandırması yönündeki önerimizi de sunduk. Ayrıca, bize gelen sağlık sorunu ile ilgili problemler vardı. Şu anda önerimiz doğrultusunda Sağlık ve Adalet Bakanlıklarımız bir protokol yapmak sureti ile bundan sonra cezaevinde devamlı doktor bulundurulacaktır. Cezaevindeki mahkumların sağlık problemleri de çözülmüş olacaktır." diye konuştu.

Daha önce Metris, Silivri, Tekirdağ F Tipi, Edirne F Tipi, Bandırma Cezaevi, Diyarbakır, Muş ve Erzurum Cezaevlerinde inceleme yaptıklarını belirten Komisyon Başkanı Çorum Milletvekili Yıldırım şunları ifade etti: "Cezaevlerini, insan hakları ihlallerinin olmaması, onur kırıcı davranışların olmaması, personelle mahkumların iletişiminin sağlanması açısından inceliyoruz. İnsan hakları ihlalinin olmayışı, kötü muamele ve işkencenin olmayışı, onur kırıcı hareketlerin olmayışı bizi sevindirmiştir. Fiziki şartlardan kaynaklanan sıkıntılar var. Cezaevlerinde kapasite yoğunluğu var. Biz bunu raporumuzda belirteceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber