Gelir idaresi yasa taslağı, baştan sona değişiyor

Haber Giriş : 27 Aralık 2004 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin ön şartı olan ve Gelir İdaresi'ni yeniden yapılandıracak olan yasa taslağı, baştan sona değişiyor. Hazırlık çalışmalarına TÜSİAD da destek veriyor

Devlet adına önümüzdeki yıl 119 katrilyon lira vergi toplamakla görevli olan Gelir İdaresi'ni yeniden yapılandıracak olan yasa taslağı, baştan sona değişiyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener haricinde bütün bakanların imzaladığı mevcut taslağın değişmesi için geçen hafta boyunca gizli bir çalışma yürütüldüğü öğrenildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, "Ben Maliye bürokrasisini aşamıyorum. Bana destek verin" diyerek TÜSİAD'dan yardım istedi.

Bu talebin ardından çalışmaları koordine etmek üzere TÜSİAD adına, Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal devreye girdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bilgisi dahilinde çalışmalara, dört büyük ilin defterdarı ile maliyeden bazı bürokratlar da katıldı.

'Eskisinden iyi olacak'
Bir maliye yetkilisi, "Mustafa Uysal, TÜSİAD adına çalışıyor derken, yeni taslağın daha "vizyoner" çerçevede hazırlandığını söyledi. "Nasıl olursa olsun yeni taslak, Başbakanlığın internet sitesinde yayımlanan mevcut taslaktan daha iyi olacak" diyen aynı yetkili, Gelir İdaresi Yasa Taslağı'nın, IMF ile yeni stand - by'ın da ön şartı olduğunu hatırlattı.

Özel çalışma ekibi, hafta başından itibaren Maliye'nin, Ankara Yenimahalle'deki OECD Eğitim Merkezi'nde bir araya geldi. Hafta sonu da devam eden çalışmalarda Gelir İdaresi Yasa Taslağı'nın büyük ölçüde şekillendirildiği öğrenildi.

Taslakta, özellikle personelin özlük haklarını iyileştiren ve Gelir İdaresi Başkanı'nın yetkilerini genişleten düzenlemelere yer verilirken, idarenin teşkilatlanma şeması da yeniden çizildi. Bununla birlikte Başbakanlık Müsteşarı Dinçer'in, hesap uzmanları, müfettişler, gelirler kontrolörleri gibi denetim kadrolarının tek çatı altında toplanmasına ilişkin görüşlerinin yeni taslakta yer bulamadığı kaydedildi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber