Teşvik kapsamına 13 yeni il daha giriyor...

Haber Giriş : 27 Aralık 2004 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Teşvik Yasası'nın kapsamını genişletiyor.

İki yıl önce kişi başına düşen milli geliri bin 500 doların altındaki iller için çıkarılan ve 36 ilin yararlandığı teşvik kapsamına 13 yeni il daha giriyor.

Bu hafta Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelecek Teşvik Yasası değişikliğinden yararlanacak iller arasında Rize, Trabzon, Erzurum, Elazığ ve Tunceli de yer alacak. Keban Barajı'nın gelirlerinin illerinde gösterilmesinden dolayı gelir rakamının yüksek çıktığını, aslında düşük olduğunu belirten Elazığlılar teşvik kapsamında yer almadıkları için yargıya başvurmuştu. Memur kenti olduğu için geliri yüksek gözüktüğünden yasa kapsamına giremeyen Tunceli halkı da bu durumdan çok şikayetçiydi.

Hükümet, kamuoyundan ve yatırımcılardan gelen tepkileri de dikkate alarak bu yasayı değiştirme yoluna gitti. 2005 yılının ilk günlerinde çıkarılması öngörülen düzenleme ile Teşvik Yasası'ndan yararlanacak iller için farklı bir kriter uygulanacak. İki yıl önce bin 500 doları baz alan hükümet, bu kez ?negatif gelişme endeksi'ne göre teşvik alacak illeri belirledi. Böylece, kişi başına düşen milli gelirinde azalma olduğu tespit edilen 13 il de Teşvik Yasası kapsamına girecek. Teşvikli il sayısını 49'a çıkaracak yasa değişikliğinin ocak ayında Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesi bekleniyor.

Hükümet, Teşvik Yasası nedeni ile hem IMF hem de milletvekilleri ile karşı karşıya kalmıştı. IMF heyeti, vergi gelirlerinde kayıplara yol açacağı gerekçesi ile teşvik kapsamının sınırlı tutulmasını savunuyor. Kapsama girmeyen illerin milletvekilleri ise teşvik kapsamının genişletilmesi için Bakanlar Kurulu'na baskı yapıyordu. Teşvik kapsamının genişletilmesi yönünde AKP ve CHP milletvekillerince hazırlanan önerge, IMF ile sorun yaşamak istemeyen hükümet tarafından kabul edilmemişti.

Uygulanan Teşvik Yasası'na göre, en az 10 kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek ve tüzel kişilere; Hazine'ye, katma bütçeli kuruluşlara, belediyelere veya il özel idarelerine ait arazi veya arsalar, bedelsiz olarak devrediliyor. 1 Ekim 2003'ten itibaren asgari 10 işçi çalıştıran işletmelerin elektrik enerjisi giderlerinin yüzde 20'si Hazine tarafından karşılanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber