Sağlık Bakanlığı övgü aldı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Mayıs 2009 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, dünyayı tehdit eden ?domuz gribi' ile mücadele konusunda kuş gribine göre daha iyi bir sınav verdi. Domuz gribine karşı önlemleri hızla alan Sağlık Bakanlığı, vakalarla ilgili kamuoyunu zamanında ve doğru bilgilendirerek panik havasını önledi.

Dünyayı tehdit eden domuz gribi salgınının ilk vakası 24 Nisan'da Meksika'da teyit edildi. İnsandan insana bulaştığı anlaşılınca Dünya Sağlık Örgütü 29 Nisan'da Influenza Pandemi Alarm düzeyini ?5'e çıkardı. Alarm düzeyinde en yüksek değer altı. Bu gelişme üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Önce Ulusal Pandemi İzleme Bilim Kurulu toplandı. Bir yürütme kurulu oluşturuldu. Ardından da önlemler tek tek uygulamaya konuldu.

Bakanlık, resmi internet sitesinde domuz gribi ile ilgili genel bilgileri, salgındaki son durumu ve halka önerilerini resmi web sitesinden duyurdu.

3 Mayıs'ta yayımladığı genelgeyle ilgili tüm kurum ve kuruluşları alınacak önlemler konusunda uyardı. Genelgede İl Faaliyet Planları'nın gözden geçirilmesi muhtemel bir salgın için gerekli hazırlıkların tamamlanması istendi. Bu çerçevede atılacak adımlar da tek tek sıralanırken olası vakaların takiplerinin yapılması ve uygun numuneler alınarak referans laboratuvarlara gönderilmesi, il toplam nüfusunun yüzde 10'u kadar cerrahi maske stoklanması istendi.

Bakanlık ayrıca, 81 ildeki pandemi sorumlularına domuz gribiyle ilgili eğitim verdi.Valiler ile toplantılar yaptı. Bakanlık, bu toplantılarda, grip benzeri vakaların tüm sağlık kurumlarından günlük olarak rapor edilmesini, muhtemel vakalardan numune alınarak referans laboratuvarlara gönderilmesini istedi. Bakanlık ve il sağlık müdürlükleri yaptıkları açıklamalar ile halkı sık sık hastalığa karşı uyardı. Afişler basıldı.

Yurt dışı girişlerin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bodrum, Dalaman gibi havaalanlarına vücut ısısını ölçen termal kameralar yerleştirildi. Termal kameralar ile vücut ısıları 38,5 dereceyi geçen yolcular belirlenmeye çalışıldı. Halen 10 olan termal kamera sayısı pazartesi 27'ye çıkacak. Bu süreçte çeşitli yerlerde izlenen şüpheli vakaların domuz gribi olmadığı anlaşıldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sık sık yaptığı açıklamalarla halka güvence verdi. ?Türkiye'de domuz gribi vakası olursa ilk ben açıklarım? diyen Sağlık Bakanı Akdağ, ilk vakayı da dün kendisi açıkladı.


Sağlık Bakanlığı, domuz gribi konusunda Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) de övgü almayı başardı! TTB, domuz gribiyle mücadelede Sağlık Bakanlığı'nın gerekli tüm önlemleri aldığına ve her türlü riske karşı hazırlığının uygun olduğuna kanaat getirdiklerini açıkladı.

TTB Başkanı Prof. Gençay Gürsoy, bakanlığın çalışmalarını yakından izlediklerini belirtirken, ?Domuz gribine karşı yapılanları uygun buluyoruz ve takdir ediyoruz? dedi. Gürsoy, buna karşın Türkiye'de veterinerlik hekim alanındaki çalışmaların zayıf olduğunu vurguladı. Domuz gribiyle mücadelenin veterinerlik hekimlik anlayışını güçlendirecek çalışmaları da beraberinde getirmesini istediklerini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber