Mevsim geçişlerinde solunum rahatsızlıkları artıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2009 20:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kronik solunum yolu hastalarıyla, tekrarlayan astımı olan kişilerde mevsim değişimlerinde hastalık belirtilerinin şiddetlendiği ifade edildi.

Bursa Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Burhanettin Alkan, "Bu tür rahatsızlıkları olan kişilerin mevsim geçiş dönemlerinde giyinmelerine ve beslenmelerine özen göstermeleri gerekir. Uzun süreli kronik hava yolu hastalığına veya müzmin kronik bir akciğer hastalığına sahip kişiler, terli terli dışarı çıkmamalı, soğuk su içmekten ve motosiklete binmekten kaçınmalıdırlar." dedi.

Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarında grip aşısı yaptırmanın yararlı olacağını kaydeden Dr. Alkan, mevsim geçiş hastalıkları olarak görülen solunum sıkıntısı, öksürük, balgam ve ateş gibi semptonların hastaları hastaneye yatma zorunluluğu duyulabilen bir konuma getirebildriğine dikkat çekti.

Nefes darlığı, öksürük, balgam artışı olduğunu hisseden kişilerin ateş olsun olmasın mutlaka bir doktora başvurmasını isteyen Alkan, "Semptonların artması halinde mutlaka bir hekime başvurulmalı. İhmali halinde gribal bir enfeksiyon gibi görülen durum akciğer iltihabına yol açarak ölüme bile neden olabilir. Gribin en büyük riski üst solunum yolundan yayılan bakteriyel enfeksiyonların zatürre ve bronşite neden olmasıdır. Bu nedenle grip hafife alınmamalı mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Kadınların psikolojik ve hormonal dengeleri erkeklere göre daha hassas olduğu için kadınların mevsim geçişlerinden daha fazla etkilendiğini biliyoruz. Bu aylarda hastalıklardan korunmak ve vücudun direncini artırmak için bol sıvı almaya özen gösterilmeli." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber