Baykal: Cumhuriyet mitingini anlamlı buluyorum

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2009 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CHP Genel Başkanı Demiz Baykal, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin öncülüğünde, bazı sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği "Cumhuriyet Mitingi"ne ilişkin olarak, "Bu davanın (Ergenekon soruşturması) yürütülmekte olduğu bir dönemde böyle bir mitingin toplanmasını anlamlı buluyorum" dedi.

Baykal, CNN Türk'teki Ankara Kulisi programında Gazeteci Fikret Bila ve Murat Yetkin'in sorularını yanıtladı.

Tandoğan Meydanı'nda dün yapılan "Cumhuriyet Mitingi"ni değerlendirirken, mitingin ana temasının "yürütülmekte olan davaya bir tepki" olarak ortaya konulduğunu savundu.

Olanların "Türkiye'yi çok tedirgin ettiğini"ileri süren Baykal, şunları kaydetti:

"Benim samimi kanaatim bu davanın arkasında Başbakanın olduğudur. Sadece Başbakanın değil o zamanki Dışişleri Bakanının, yani AKP'nin üst yönetiminin bu davanın arkasında yer aldıkları kanısındayım ve bu davanın bir siyasi planlamayla ortaya çıkmış bir dava olduğuna ben samimiyetle inanıyorum. O nedenle ben bunun bir tür hukuki kaygılarla ortaya çıkmış, hukuk mercilerinin kendi inisiyatifleriyle ortaya koyduğu bir soruşturma olduğunu hiç düşünmedim. Bunun bir büyük planın, bir senaryonun, bir kurgunun parçası olarak ortaya atıldığı kanısındayım. Bunu da 1,5-2 yıldır söylüyorum. Her geçen gün bunun böyle olduğuna dair işaretler çıkıyor. En son mesela Ergenekon isminin Ümraniye'deki el bombalarının bulunduğu sırada telaffuz edildiği, polisin kayıtlarında tespit edilmiş."

KÜRT SORUNU

Kürt sorununa ilişkin tartışmalarla ilgili sorular üzerine Baykal, bahsedilen gelişmelerin son dönemde birbirinden kopuk olmadan bilinçli bir planlama, düzenleme ve kurguyla gündeme getirildiğini ileri sürdü. Baykal, "Belli ki bizim önümüze birileri 'Bu konuda harekete geçin' demiştir" ifadesini kullandı. Baykal, şöyle devam etti:

"Kürt sorununun çözümü için Türkiye'de yeniden bir af getirilmek isteniyorsa herkesin artık şunu çok iyi kavraması lazım; Af, terörle mücadelenin bir yöntemi değildir. Türkiye'de af, artık terörün gündemden düştüğü, geride kaldığı bir noktaya toplumun gelmesi halinde, bir toplumsal barış ve kardeşlik projesi olarak ortaya atılabilir ve hepimiz terörü geride bırakmış olmanın sevincini, geçmişte çatışmış, karşılıklı acılar çekmiş kesimler olarak, kucaklaşarak yeni bir kaynaşma noktası olarak gündeme getirebiliriz. Şimdi böyle bir noktada olup olmadığımızı görmek lazım. Olduğumuza dair hiçbir işaret yok."

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Baykal, anayasa değişikliği konusunun "çok bulanık bir ortamda götürüldüğünü" öne sürerek, "Kim anayasayı niçin değiştirmek istiyor? Bunun görülmesi lazım" diye konuştu.

Hükümetin anayasa değişikliği konusunda "talepkar bir hava içerisinde" olduğunu söyleyen Baykal, Türkiye'de yargı ve siyaset arasında bir sürtüşme olduğunu ileri sürdü.

"Anayasanın özünün AKP çoğunluğuna mahkum edildiğini" öne süren Baykal, sürtüşmeden dolayı siyasi kadronun anayasa değişikliğini "rövanş meselesi" haline getirdiğini iddia etti.

DENİZ FENERİ DAVASI

"Ergenekon" soruşturması ile Almanya'daki Deniz Feneri davalarının Türkiye'nin son dönemde gündeme damgasını vuran iki dava olduğunu ifade eden Baykal, özellikle Deniz Feneri davası konusunda yeni gelişmeler olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Baykal, Deniz Feneri davasında, Alman makamlarının davanın Almanya'da hükme bağlanan kesiminin ötesinde 16 önemli ismi ve 12 şirketi ciddi şekilde sorgulamak üzere girişimlerde bulunduğunu belirtti.

Alman makamlarının Türkiye'den talep ettiği dosyalarla ilgili gerekenlerin yapılması yerine, talep dosyalarında eksiklikler bulunduğu ve bu eksikliklerin tamamlanmasının ardından talebin tekrarlanması yönünde bir tavır olduğunu ileri süren Baykal, "Resmen Türkiye, Almanlarla işbirliği yapma konusunda ipe un seren, gereğini yapmayan bahane arayan bir tavra girdi" iddiasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber