Çocuğunuzun kontrolsüz bilgisayar kullanımını önleyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2009 16:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bursa Zübeyde hanım Doğumevi Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Çiğdem Özmen, çocukların teknolojiye karşı ilgili hale gelmesini sağlamak, bilgi toplama becerilerini geliştirmek, okuma, yazma gibi becerilerini ortaya çıkarmak gibi bir çok faydası bulunan bilgisayarın kontrollü kullanılmaması halinde ciddi sorunlara da neden olabileceği uyarısında bulundu.

Uzun süreli bilgisayar kullanmanın çocuklarda fiziksel problemlere yol açabileceğine dikkat çeken Özmen, bilgisayarın zararlarını şöyle sıraladı: "Bu problemlerin başında; göz rahatsızlıkları, radyasyonun olumsuz etkileri, duruşta ve iskelet yapısında bozukluklar gelmektedir. Yaşına uygun olmayan yazılım programlarını kullanan çocuklarda, şiddet kullanma, kaba bir dil kullanma, izlediği hızlı grafik ve animasyonlardan dolayı aşırı hareketlilik gibi etkiler görülebilir. Çocukların internette şiddet içeren savaş cd'lerini izlemeleri ve oyunlarını oynamaları, uygun olmayan sitelere girerek saatlerce bilgisayar başında vakit geçirmeleri, onların bir süre sonra toplumdan uzak, iletişim kurmayan, içine kapanık, sanal dünyasında mutlu olan bireyler haline gelmelerine neden olur. Başarısız olma halinde bunalıma giren ve seyrettiği film oyunlarındaki şiddet içeren sahnelere tanık olan çocuklar gördüklerini normal hayatlarında da uygulamaya çalışabilirler."

Özmen anne-babalara da şu önerilerde bulundu: "Çocuğunuzun kontrolsüz bilgisayar kullanımını önlemek için ona zaman ayırın, ilgi gösterin. Bilgisayarın eğitimde kullanılan tek araç olmadığını bilin. Çocuğunuzun eğitimi ve yeteneklerinin gelişiminde sanat, kültür, okuma, dil bilgisi, spor, müzik, satranç ve doğayla ilişki kurmasının daha etkili olacağını unutmayın. Çocuğunuzun bilgisayar ekranına tam karşıdan bakmasına engel olun. Ekrana mutlaka koruyucu filtre taktırın. Çocuklarda sigara ve alkolde nasıl önlem alıyorsak, bilgisayar bağımlılığı konusunda da tedbir almalı ve sınırlamalar getirmeliyiz. Radyasyona direk maruz kalmaması için bilgisayarın arkasında oturulmasını engelleyin. Bilgisayarın oturma odasında olması ve kısa süreli kullanımı en uygun olanıdır. Çocuk tam kendisini bilgisayara kaptırmış oynarken "Hadi ders çalış" denilince çocuk derse düşman olur. Bunun yerine vaktin doluyor şeklinde bir uyarıda bulunabilirsiniz. Eğitim amaçlı oyunlar olmasına özen göstermeliyiz. 13 yaşının altındaki çocuklar için kendisine ait e-mail adresi alınması önerilmemektedir. Ancak ailenin e-posta adresini kullanabilirler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber