Hukukçular: Cumhurbaşkanı'nı yargılamak, Anayasa'nın özüne ters

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2009 19:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Kayar, "Cumhurbaşkanı'nın dokunulmazlığının bulunmadığını ve yargılanabileceğini kabul etmenin hukuki temeli yoktur" dedi.

Prof. Dr. Kayar, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "kayıp trilyon" davasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği "kovuşturma yapılmasına yer olmadığına" ilişkin kararını kaldırmasının "Anayasal ve yasal dayanaktan yoksun olduğunu" vurguladı.

Prof. Dr. Kayar, şunları söyledi:

"Anayasa'nın 105. maddesine göre, Cumhurbaşkanı sadece 'vatana ihanetten' dolayı TBMM üye tam sayısının üçte birinin teklifi üzerine dö rtte üçünün kararıyla suçlanabilir.

Bunun dışında Cumhurbaşkanı sıfatını taşıdığı sürece yargılanamaz. Aynı madde, Cumhurbaşkanı'nın Başbakan ve bakanlarla birlikte imzaladığı işlerden dolayı ilgili bakanın veya Başbakan'ın sorumlu olacağını, tek başına imzaladığı işlemlerden dolayı ise sorumlu olmayacağını belirterek, ilke olarak Cumhurbaşkanı'nın sorumsuzluğunu kabul etmiştir. Böylece Anayasa, adi suç işlemeyeceğini var sayarak, dokunulmazlığın ötesinde devletin başı olarak Cumhurbaşkanı'na adeta kusursuzluk izafe etmiştir. Bu durum karşısında Cumhurbaşkanı'nın dokunulmazlığının bulunmadığını ve yargılanabileceğ ini kabul etmenin hukuki temeli yoktur."

Milletvekillerinin ve TBMM dışından seçilen bakanların dokunulmazlığı varken, Anayasa'nın 104. maddesi gereğince "yasama, yürütme ve yargı" ile ilgili çok önemli görevler üstlenen devletin başı ve temsilcisi olan Cumhurbaşkanı'nın asgari bu seviyede dokunulmazlığa sahip olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kayar, sözlerini şöyle tamamladı:

"En alt düzeydeki devlet memurlarının yargılanması için dahi devletin belli organ veya kurullarının izni gerekirken, Cumhurbaşkanı'nın hiçbir sınırlama olmaksızın yargılanabilmesi, Anayasa'nın ve ilgili kanunların sözüne de özüne de aykırı olur." .

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber