Boyu uzun olanlar daha çok kazanıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2009 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İş arkadaşlarından boyu sadece 5 santimetre daha uzun olan kişinin yılda 712 dolar daha fazla kazandığı iddia edildi. Avustralya'da boy ile maaş arasındaki bağlantıyı araştıran bir çalışmaya göre ortalama boyu 1,77 olan erkekler boyu 1,72 olan diğer erkeklerden yılda yaklaşık 712 dolar daha fazla kazanıyor. Ancak araştırmada boyu 1,77 olan erkeklerin 1,83 metre boya sahip erkeklerden yüzde ise 1,5 az para kazandıkları ortaya çıktı. Kazanılan fazla miktarın bir yıllık tecrübe karşılığı kişinin aldığı ekstra maaşa denk olduğu belirtildi.

Araştırmaya göre 10 santimetrelik ekstra uzun boy, erkekler için yüzde 3, bayanlar için yüzde 2'lik bir maaş artışına denk geliyor. Avustralya Milli Üniversitesi'nde görevli profesörlerce yapılan araştırmanın Avustralya'da vücut ölçüleri ve maaş arasındaki ilişkiyi ölçen ilk çalışma olduğu ifade ediliyor.

2001 yılından bu yana yapılan araştırmada daha önce ev halkı, gelir ve iş dinamikleri gibi konular işleniyordu. İlk defa 2006 ve 2007'de araştırmaya katılanlara boy ve kiloları soruldu. Öğretim görevlileri, sonuçların yüksek boy nedeniyle üretimdeki artışa işaret edebileceğini belirtti.

Mesela bir fabrika işçisi boyu uzun olduğunda yüksek bir rafa uzanmak için daha avantajlı konumda olabileceği gibi modellik ve atletizmde olduğu gibi uzun boy kişiye bazı mesleklerde doğrudan avantaj sağlayabiliyor.

Uzmanlar bir başka nedenin ise ayrımcılık olabileceği savundu ve "Psikolojide bilindiği üzere bilinçaltında yatan önyargılara göre insanlar uzun boylu kişilerin daha güçlü ve zeki olduğuna inanmaya meyilli oluyor." dedi.

Araştırmayı yapan uzmanlar ayrıca Avustralya'da obez ya da aşırı kilolulara karşı maaş konusunda herhangi bir ayrımcılık yapıldığına dair belirtilere rastlamadıklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber