Dur ihtarına uymayan kişiyi vuran polise 2 yıl hapis

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2009 15:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- İzmir'de "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan uyarı ateşi sonucu yaşamını yitiren Baran Tursun'un ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan polis memuru Oral Emre Atar'a 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

Baran Tursun'un babası, annesi, kardeşi ve delilleri gizlediği iddiasıyla yargılanan 9 polis memuru ile avukatların hazır bulunduğu Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Tursun'u öldürdüğü iddiasıyla yargılanan polis memuru Oral Emre Atar ile delilleri gizlediği iddiasıyla yargılanan 1 polis memuru katılmadı.

Tursun ailesinin avukatlarından Nezahat Paşa Bayraktar, sanığın doğrudan ateş ederek Baran Tursun'un ölümüne neden olduğunu belirterek, "kasten adam öldürme" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Aysu Koç ise delilerin gizlendiğini, sanıkların aşamalarda birbiriyle çelişen ifadeler verdiğini öne sürdü.

Sanık avukatlarından Muammer Yurdakul ise olayın gerçekleştiği dönemde, emniyetin "çok gizli" ibareli yazılarla terör olaylarına karşı daha uyanık olunması konusunda uyarıldığını, İzmir'de İBDA-C'ye yönelik operasyonda da terör saldırısı planlarının ele geçirildiğini bildirdi.

Olayın her iki taraf için üzücü sonuçlar doğurduğunu belirten Yurdakul, "dur" ihtarına uyulmadığına işaret ederek, "Bu nedenle müvekkilimizin davranışının haklı savunma olarak değerlendirilmesini, öncelikle beraatini talep ediyoruz. Ancak mahkeme heyeti bu görüşte değilse müvekkilimize görev sırasında taksirle ölüme neden olma suçundan ceza verilebileceğini düşünüyoruz." dedi.

Yargılama sonunda mahkeme heyeti, sanıklardan Oral Emre Atar'ın, "öldürme eylemini silah kullanmaya ilişkin kanun hükmünü yerine getirmede kasıt olmaksızın sınır aşarak işlediği" kanaatine vardı.

Sanığa TCK'nın 85/1 maddesi gereğince, "taksirin yoğunluğuna, kullandığı silahın tehlikeliliğine göre" önce 3 yıl hapis ceza verildi. Sanığın eylemini kasıt olmaksızın, sınırı aşarak işlediğine karar veren mahkeme heyeti, bu cezada 1/6 oranında indirime gitti ve cezayı 2 yıl 6 aya indirdi. Heyet, sanığın duruşmalardaki saygılı davranışı nedeniyle indirim uyguladı ve sanığa 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

Delilleri gizledikleri iddiasıyla yargılanan polis memuru sanıklar Veysel Aydın, Salih Tokucu, Aytekin Altınışık, Tayfun Kazıcı, Bahadır Aksoy, Hasan Taşan, Murat Masat, Kenan Duman, Hacı İsa Onur ve Aycan Bastur beraat etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber