İş bırakan memura verilen cezayı mahkeme iptal etti

Haber Giriş : 28 Aralık 2004 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara 4. İdare Mahkemesi, iş bırakma eylemine katıldığı gerekçesiyle maaşından kesinti yapılan bir memurun açtığı davada devleti haksız buldu.

Mahkeme, memurun katıldığı eylemin suç teşkil etmediği sonucuna vararak, davacının maaşından yapılan kesintilerin faiziyle birlikte geri ödenmesine karar verdi.

Edinilen bilgiye göre, Türk Tabipleri Birliği'nin aldığı karar gereğince 5 Kasım 2003 tarihinde yapılan iş bırakma eylemine katılan İbrahim Kara isimli memur hakkında idari soruşturma açıldı.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, söz konusu memuru 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/C-a maddesi uyarınca 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırdı. Bunun üzerine Ruh Sağlığı Dispanseri'nde veri hazırlama kontrol işletmeni olarak görev yapan memur, Ankara 4. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Memur İbrahim Kara dava dilekçesinde, gerçekleştirilen demokratik hak arama eylemine katılması nedeniyle cezalandırılmayacağını savunarak, işlem nedeniyle maaşından yapılan kesinti tutarının faiziyle birlikte ödenmesini talep etti. Başkan Biriz Özdemir, üyeler Hasan Güzeler ve Ertan Erkan'dan oluşan Ankara 4. İdare Mahkemesi heyeti, sağlık çalışanlarının iş güvencesi ve özlük hakları ile halkın sağlık hakkı için uyarılması amaçlı iş bırakma eylemine katılan davacının, Anayasa ve yasalarda yer alan sendikal hakkını kullandığı görüşünde birleşti. Mahkeme, idarenin eylemle ilgili 31.10.2003 tarihli genelgesinde yer alan uyarıların dikkate alınmaması halinin ise 'görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek' şeklinde nitelendirilmesine olanak bulunmadığı kanısına vardı. Mahkeme ayrıca davacı hakkında verilen disiplin cezasının hukuka aykırı olduğunu kararlaştırdı.

Ankara 4. İdare Mahkemesi, bu nedenlerle davacının maaşından yapılan kesintilerin yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine oybirliği ile karar verdi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber