ÖTV indiriminin süresi uzuyor mu?

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Mayıs 2009 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Koç ÖTV indiriminin uzamasını istedi, Erdoğan müjde sinyali verdi

Kerim ÜLKER / VATAN

Ford'un anavatanı ABD'ye ilk 'Made In Turkey' Transit Connect'ler dün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle gönderildi. Böylece Ford Otosan, ABD'ye ihracat yapma başarısı gösteren Avrupa kıtasından ilk Ford üreticisi oldu

Törende ÖTV indiriminin süresinin uzamasını isteyen Koç Holding'in Başkanı Mustafa Koç'a Erdoğan, ?Aldığımız bazı tedbirleri süre olarak reforme etme ihtiyacı olacak. İlgili bakan arkadaşlarımız bunun için çalışmalar yapıyor? yanıtını verdi

TAMAMEN Türk mühendisleri tarafından Ford Otosan'ın Kocaeli Fabrikası'nda üretilen yeni Transit Connect'ler ABD'ye gönderildi. ABD'li KOBİ'lerin kullanımı için özel olarak geliştirilen yeni Connect, Ford Otosan'ın Kocaeli Fabrikası'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Ford Avrupa Başkanı John Fleming'in katıldığı törenle yola çıktı. Yıl sonuna kadar ABD'ye 35 bin adeti bulacak Connect ihracatı, 8 bin Ford Otosan işçisinin de gelecek güvencesi oldu.

Törende konuşan Mustafa Koç, Koç Topluluğu'nun lokomotif sektörü olan otomotivde Türk otomotiv endüstrisi için ?tarihi bir ilk'e imza attıklarını ifade ederek, ilk kez bir Türk otomotiv şirketinin Kuzey Amerika pazarına araç ihraç ettiğini söyledi. Mustafa Koç konuşmasında 2009 yılında küresel krizin ilk ve en çok vurduğu otomotiv sektörüne yönelik teşviklerin devamını istedi. Başbakan Erdoğan, Koç'un 15 Haziran'da son bulacak ÖTV indiriminin süresinin uzatılması talebi karşısında şunları söyledi: ?Tabii ki tedbirler almaya devam edeceğiz. Aldığımız bazı tedbirleri süre olarak reforme etme ihtiyacı olacak. İlgili bakan arkadaşlarımız bunun için çalışmalar yapıyor.?

Başbakan Erdoğan, 50 yıldır Türkiye sanayisine, üretimine, istihdamına ve ihracatına sağladığı katkılardan dolayı Ford Otosan'a teşekkür ederek, ?Bu büyük bir başarıdır ve ihracatta çok önemli bir sıçrama getirmiştir? diye konuştu.

?İtibar kazandırdı'

Ford Otosan'ın Kocaeli'deki fabrikasıyla Avrupa'daki en önemli hafif ticari üretim merkezi haline geldiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: ?Ford Otosan yüz akımız oldu. Bu kriz er yada geç geçecek. Tüm dünyada taşlar yeniden oturacak. Ekonomik aktörler kendilerini gözden geçiriyor. Bizim Avrupa çapındaki modern tesislerimiz yerinde duruyor. Kaldığı yerden üretim ve ihracata devam edecekler. Biz Ford Otosan gibi binlerce kişiyle istihdam sağlayan yatırımlarla itibar kazanıyoruz.?

İlk Connect'i gemiye Başbakan götürdü

Ford Transit Connect'in Kuzey Amerika'ya ihracatı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kullandığı aracı Ro-Ro gemisinin kaptanına teslim etmesiyle başlatıldı. Erdoğan, Ford Otosan Fabrikası'ndan ABD'ye ihracatın başlatılmasına ilişkin düzenlenen törenin ardından kırmızı renkli Ford Transit Connect'in direksiyonuna geçti. Erdoğan'ın yanına Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, aracın arkasına da Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün oturdu. Erdoğan, aracı yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki limana kadar kullandı. Başbakan Erdoğan, limanda araçtan inerek kullandığı aracın anahtarını, araçları Kuzey Amerika'ya götürecek olan İtalyan bandıralı ?Grand Benelux Palermo? adlı Ro-Ro gemisinin kaptanına teslim etti. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, ?Aracı kullanarak, bizzat bu zevki yaşadım. Bundan sonra da kullanacak olanlar kazasız belasız bu zevki yaşasınlar, hayırlı uğurlu olsun? diye konuştu.

Bugün Ford Otosan kurulduğundan beri hayallerimizi süsledi

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, ?Dünyada kriz devam ederken böyle bir işe imza atmak bizim için çok ciddi bir mutluluk kaynağı oldu? dedi. 2009'un herkes için belirsizliğin çok olduğu bir yıl olarak başladığını, ancak önce ABD Hükümeti'nin otomotiv firmalarına finansal destek amacıyla 13.5 milyar dolarlık kredi devreye soktuğunu hatırlatan Koç, şöyle devam etti: ?Hükümetimizin geçici olarak aldığı ÖTV oranında indirim uygulaması kararı sektöre bir hareketlilik kazandırdı. Stoklarımız eridi, üretim hatlarımız yeniden çalışmaya başladı. Talebin neredeyse durduğu dönemde yürürlüğe konan kısa dönemli çalışma uygulamasıyla çalışana ve sanayiciye çok ciddi bir destek verildi. İstihdam azalması önlenirken çalışma barışı içinde uzman kadrolar elde tutulmuş oldu. Hükümetimize, desteklerinden dolayı burada bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Son dönemde yaratılan bu hareketliliğin özellikle ihraç pazarlarımızdaki talep canlanana kadar en azından bir dönem daha sürmesi fevkalade önem arz etmektedir.? Koç, ABD ihracatıyla ilgili olarak ?Yarım asır önce kurulduğundan beri rüyalarımızı süsleyen bu atılım şimdi gerçek oldu? dedi.

?Buralara kolay gelmedik'

Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, 1959'da Ford ile Otosan birlikteliğinin bu yıl 50'nci yaşına girdiğini dile getirdi. Koç, ?Benim için bugün çok mutlu bir gün. Buralara kolay gelmedik. Bu sektörde bizi yoran süreç bizden sonra gelenler için nispeten daha kolay bir yol açtı? dedi.

?Bu ihracat, Türk otomotiv sektörünün bir zaferidir'

Törene katılan Ford Motor Başkan Yardımcısı ve Avrupa Başkanı John Fleming, ?Bu ihracat Ford'un başarı öyküsünün önemli bir kilometre taşı. Türk otomotiv sektörü ve yan sanayinin de zaferidir. Bugüne kadar dört kıtada 600 bin civarında müşteriye ulaşan Transit Connect, şimdi Kuzey Amerika ile beş kıtaya ulaştı? dedi. Konuşmasını Türkçe yapan Ford Otosan Genel Müdürü Mike Flewitt ise ?Connect aynı zamanda Ford'un Avrupa kıtasından Amerika'ya geçen ilk araç özelliğini de taşıyor? diye konuştu.

İnanırsanız tekeden süt çıkarırsınız Ford Otosan inandı

Geçen yıl GSMH'nın 742 milyar doları bulduğunu, 1 trilyon dolar seviyesine 250 milyon dolar kaldığını aktaran Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: ?Dünyanın en büyük 17'nci ekonomisiyiz. Cumhuriyetin 100'üncü yılında ilk 10'a gireceğiz. Biz inanıyoruz, çalışıyoruz. Bunları hayal gibi görenler var. İnanırsanız tekeden süt bile çıkarırsınız. İşte Ford Otosan kararlılığını gösterdi. Bize, Türkiye için de son derece mutluluk verici bir işe imza attı. Otomotivin anavatanına onlar için geliştirdiği aracı ihraç etmeye başladı. Oturup beklerseniz kimse sizi bulmaz. Müşteri ayağına gelene gider.?

?Tarihe geçecek bir başarı hikayesi'

Sanayİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yurt içi talebin istikrar kazanması durumunda en geç yılın son çeyreğinde ekonomik büyümenin tekrar pozitif rakamlara geçeceğini ümit ettiklerini bildirdi. Ergün, törende yaptığı konuşmada, ekonomideki bazı göstergelerin yılın ikinci çeyreğinden itibaren toparlanma sinyali vermekte olduğunu vurguladı. Ford Otosan'ın ABD'ye ihracatının Türkiye'nin bir başarı hikayesi olduğunu ifade eden Ergün, bu olayın, Türk sanayi ve ihracat tarihinde yerini alacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber