Hastane kantinlerinde fiyatlar cep yakıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2009 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastane kantinlerindeki yüksek fiyatlar, hasta ve yakınları tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Piyasada ortalama 35-40 kuruşa verilen bir şişe su ya da 50 kuruş olan bir bardak çay hastane kantinlerinde 1 TL'den satılıyor.

Vatandaşların 'fiyatlar uçuk' şikayetlerini değerlendiren Bursa Kantinciler Esnaf Odası, 'yüksek kira bedelleri'ni gerekçe gösteriyor. İddiaya göre, Bursa'da geçtiğimiz aylarda yapılan bir hastane kantini yıllık 550 bin TL'den ihale edildi. Rakamın çok yüksek olduğunu gören işletmeci sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçti.

Geçtiğimiz yıllarda hastane kantinlerinde 'hatırı sayılır' dostların devreye sokulmasından rahatsızlık duyan Sağlık Bakanlığı, hastane kantin ihalelerini Milli Emlak Müdürlüğü'ne devretti. Ancak sorunlar bitmedi.

Bursa'da son zamanlarda kantinler yüksek fiyatlarla ihale ediliyor. İhale bedelleri yüksek olunca hasta yakınları iki kat ücret ödemek zorunda kalıyor. Abartılı fiyat uygulaması dar gelirli vatandaşları zor durumda bırakırken, yıllardır süre gelen bu uygulamanın bir an önce sona erdirilmesi isteniyor.

Kentteki devlet hastanesi, çocuk hastanesi, doğumevi gibi hastanelerin yanı sıra, terminalde de çok yüksek fiyatlara satış yapılmasına yetkililerin sessiz kalması tepkiye sebep oluyor.

Hasta ziyaretinde ve yataklı tedavi bölümünde dışarıdan 'yiyecek ve içecek getirilmesi yasaklanınca alış verişler hastane kantininden yapılıyor. Vatandaşların yoğun olarak hizmet aldığı bu tür büfelerdeki fiyatlar piyasanın 3-4 katına kadar çıkıyor. Örneğin, piyasada 50 kuruşa satılan 1,5 litrelik su, bazı hastanelerde 1 TL'ye satılıyor. Yine bir bardak çayın fiyatı bazı hastanelerde 1,5 TL'yi buluyor. Simit ve poğaça gibi gıdalar da çok yüksek fiyatlarla hasta ve hasta yakınlarına sunuluyor. Hastanelerde 'turistik mekan' gibi fiyat uygulaması yapılmasına tepki gösteren vatandaşlar, yetkililerin bu soruna çözüm bulmasını istiyor.

Kantinlerde ürünlerin yüzde 500'e varan kârlarla satış yapıldığını iddia eden Erdem Saygılı isimli vatandaş, şikayetlerin ciddiye alınmamasından yakınıyor.

Hastanede bir yakını için bir gün beklemek zorunda kaldığını anlatan Saygılı, hastane bahçesinde hizmet veren kantinde uygulanan fiyatları görünce büyük bir şok yaşadığını söyledi.

Küçük bir şişe suyun 1 TL'ye satıldığını aktaran Saygılı, diğer gıdaların da en az yüzde 50 daha pahalı satıldığını dile getirdi. Saygılı, şikayetini hastane yetkililerine ilettiğini ancak, fiyatlarda bir değişikliğin olmadığını belirtti.

Ömer Turan isimli vatandaş da hastane kantinlerindeki fiyatların yüksekliğinden yakındı.

Turan, "Vatandaş resmen kazıklanıyor. Bu fiyatlar çok yüksek. Yetkililerin bir şeyler yapması lazım. İnsanlar zaten kıt kanaat geçiniyor. Birde hasta olmuş, hastaneye gelmiş. İşsiz olanı var, asgari ücretle geçineni var. Çok yazık. Orası zenginlerin gittiği bir mekanı mıdır? Bunları kim denetliyor? Bu nasıl denetlemedir. Bu millete yazıktır, günahtır." şeklinde konuştu.

Yüksek fiyat şikayetlerini değerlendirdiklerini belirten Bursa Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Yücel Okutan ise yeni ücret tarifesinin yakında hizmete gireceğini söyledi.

Okutan, "Yüksek kira bedelleri nedeniyle kantinlerdeki fiyatlar ister istemez artıyor. Bursa'da odamıza kayıtlı 330 kantin var. Hastanelerde kantin ihalelerinde artık yüz binlerce TL'ler ifade ediliyor. Kira bedelleri yükselince fiyatlar da atıyor." dedi.

Bir kamu hastanesi kantin işletmecisi M.B. de kantin ihalelerine medikal şirketler dahil herkesin girebildiğini, kantinlerin amaç dışı kullanmak isteyenlerin ihalelerde uçuk rakamlar verdiğini öne sürdü.

M.B., şunları dile getirdi: "Geçenlerde bir hastane kantini yıllık 550 bin TL'ye ihale edildi. Sonra işletmeci rakamın uçuk olduğunu, bu şartlarda kantini işletemeyeceğini anlayınca dosya yakarak sözleşme imzalamadı. Bizim sıkıntımız şu, yıllarca bu işi meslek edinmiş insanların ihaleye girmesi. Çünkü diğer türlü herkes ihaleye girip, farklı amaçlar gözetiliyor. Kantin işletmeyi ticari görmeyenler, oraları hastane konaklama olarak algılayanlar var. Yüksek İhtisas Hastanesi'nin yıllık 60 bin TL olan kantini, 145 bin TL'ye ihale edildi. Bunları anlamak mümkün değil. Orayı işleten arkadaş da ihaleye bile giremedi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber