Mamak belediye başkanı bıyıklara standart getirdi mi?

Akşam gazetesinin, sansasyonel haberlerine imza atan muhabiri Ali Ekber Ertürk, bugün ilginç bir habere daha yer verdi. Habere göre Mamak Belediye başkanı bıyıklara standart getirdi. Badem bıyık veya devrimci bıyığı yasakladı. Oysaki habere konu genelgenin dayanağı yıllardır uygulanan bir yönetmelik ve hiçbir yeni unsur yok. Detaylı açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mayıs 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KILIK VE KIYAFET YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?

Kılık ve Kıyafet yönetmeliği 1982 yılında yürürlüğe girmiştir. Erkeklerin bıyığı da yönetmeliğin 5. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu düzenleme şu şekildedir:

"b. Erkekler;
Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir."

Bu yönetmelik Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuştur. 1982 yılından bu yana da hiç değişmemiştir.

KILIK VE KIYAFET GENELGELERİ

Her yıl yaz döneminde kurumlarca bir genelge çıkarılır ve yazlık kılık kıyafet düzenlenir. Başbakanlığın 2007/14 sayılı genelgesi gereğince de, kılık kıyafet genelgesi yapılırken, 15 Mayıs - 15 Eylül tarihleri arasında makam odalarına giriş ve çıkışlar dahil olmak üzere ceket giyme ve kravat takma zorunluluğunun kaldırılması hususu genelgelere yazılır.

AKŞAM GAZETESİNİN HABERİ

Akşam gazetesinin Ali ekber Ertürk imzasıyla yayımladığı haber ise şu şekildedir:

"MAMAK Belediyesi, muhafazakar kamu personeli arasında yaygın olan 'badem bıyık' ile 'ülkücü bıyığı' ve 'devrimci bıyığı' diye tabir edilen bıyık çeşitlerini yasaklayan bir genelge yayımladı. AKP'li Başkan Mesut Akgül'ün 'kılık kıyafet genelgesi'nde, kadın personelin başının açık olması istendi, dizüstü ve yırtmaçlı eteğe yasak geldi. Genelgede, 'Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasında kesilir' ifadesine yer verildi. Akgül'ün, kamu kurumlarında uyulması gereken kuralları içeren 'Kılık Kıyafet Genelgesine' atıfta bulunarak yayımladığı 10 Nisan 2009 tarihli genelgede, Mamak Belediyesi'nde görevli memur, sözleşmeli personel, geçici personel ve hizmetliler ile işçilere yönelik uyarılarda bulunuldu. Genelgede kadınların 'kolsuz ve açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolon, terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyemeyeceği' de yazılı. Akgül, genelgede belirtilen kuralları takip amacıyla 'İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü'nün görevlendirildiğini de belirterek, kurallara uymayanların cezalandırılacağını vurguladı."

UYGULAMA BELEDİYENİN UYGULAMASI DEĞİL

Yukarıdaki detaylardan görüleceği üzere Mamak belediyesince yapılmış özel bir uygulama bulunmamaktadır. Belediye 1982 yılında çıkarılan yönetmelik hükümlerini genelgeye yazmıştır.

Akşam muhabirinin yeterli bilgi sahibi olmadığı bir konuda, kendisine ulaştırılan bir belediye genelgesi üzerinden değerlendirme yaptığı; AKP, badem bıyık, yasak gibi yanyana gelince çok ilginç bir görünüm oluşturan kelimelerin geçtiği bir haber oluşturduğu görülmektedir.

Özetle, söz konusu genelgenin hiç bir haber değeri yoktur ve uygulamada getirdiği hiçbir yenilik veya yasaklamada bulunmamaktadır. Ancak, Akşam muhabiri sayesince, bazı okurlar, Mamak belediye başkanının badem, ülkücü veya devrimci bıyıkları yasaklayan bir başkan olduğunu düşünecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber