Uyanık akaryakıtçı yüzünden yemeklik yağ % 15 zamlanacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Mayıs 2009 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Maliye Bakanlığı'nın, yağ ve yem üretiminde kullanılan hekzan isimli kimyasalın, akaryakıta katılmasını önlemek için ÖTV getirme kararı yağ ve yem üreticilerini vurdu. Maliyet arttığı için yağ fiyatlarına yüzde 10-15 oranında zam bekleniyor.

UYANIK akaryakıt şirketleri, yağ üreticilerini vurdu. Maliye Bakanlığı'nın bazı akaryakıt şirketlerinin, yem ve yağ üretiminde kullanılan hekzanın akaryakıta eklenmesini önlemek için aldığı ÖTV uygulanmasına ilişkin kararın, yağ ile yem fiyatlarının yüzde 10-15 oranında arttırması bekleniyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'dan geçtiğimiz hafta kabul edilen Gelir Vergisi Yasası ile bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa tasarısında, yem ve yağ üretiminde çözücü olarak kullanılan, hekzan ve türevleriyle ilgili bir düzenlemeye yer verildi. Düzenlemede, halen sıfır olarak uygulanan hekzan türevleri üzerindeki ÖTV'nin, kilogramda bin 613 TL'ye çıkarılması öngörüldü. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye'de üretilmediği için tamamen ithal edilen hekzan ve türevlerinden bin 613 TL'lik ÖTV alınacak. Bu da, yem ve yağ üreticilerinin maliyetlerini arttıracak.

MALİYETLERİ ARTIRDI

Hekzan ve türevlerinin, sanayide organik çözücü olarak kullanıldığına dikkat çeken yetkililer, hekzan adlı çözücü kullanılmadan yağ ve yem üretiminin gerçekleştirilemediğine bildirdiler. Yetkiler, hekzana getirilen ÖTV'nin ise maliyetleri yüzde 10-15 oranında arttıracağını bildirdiler. Küresel kriz nedeniyle, uzun süredir yağ fiyatlarını zam yapmayan yağ ve yem üreticilerinin, hekzan üzerindeki ÖTV'nin arttırılmasının ardından, fiyatlarını yeniden düzenlemeye gitmesinin kaçınılmaz olacağı vurgulandı. HÜSEYİN ÖZAY

YAĞCILAR MECLİS'E GELMİŞTİ

Öte yandan, yağ ve yem üretiminde kullanılan hekzanın, akaryakıtta kullanılması nedeniyle 2009 yılı başından itibaren hekzan ithal edilmesine izin verilmiyordu. Hekzan ithalatına izin verilmemesi üzerine, yağ ithalatçısı firmalar geçtiğimiz ay Meclis'e gelerek, milletvekillerinden konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmasını talep etmişlerdi. Yem ve yağ sektörünün üretimlerinin olumsuz etkilenmemesi için nisan ayından bu yana ÖTV'siz olarak hekzan ithalatına izin veriliyor. TBMM gündeminde bulunan yasa tasarısının yürürlüğe girmesiyle birlikte ise ithal edilen hekzandan ÖTV alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber