Aylıkla ödüllendirmelerle ilgili sorunlar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Haziran 2009 00:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Her yıl belirlenen kontenjanlar doğrultusunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 123.maddesine göre devlet memurları ?Aylıkla Ödüllendirme? ödülü ile ödüllendirilmektedirler. Bu ödülü alacak kişinin teklifi 1.sicil amirleri (okullarda okul müdürü) tarafından yapılır. Maddi olarak bakıldığında 100,00TL'yi dahi bulmayan bir ödül olup manevi yanının yanı sıra özellikle son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığında yönetici atamalarında verilen puanlar nedeniyle daha da önem kazanmıştır.

Ödülün verilmesini düzenleyen kanun maddesinde ?Madde 123 ? (Değişik: 29/11/1984 KHK - 243/24 md.) Bağlı bulundukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları görülen Devlet memurlarına bağlı veya ilgili Bakanın uygun görmesi üzerine bir mali yıl içinde bir aylıkları tutarını, Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil memurlarla Maliye ve Gümrük Bakanlığında Gümrük işlerinde görevli memurlara iki aylıkları tutarını aşmamak üzere ödül verilebilir.? hükmü ile belirtildiği gibi o mali yılda ?diğer personellere göre bu ödülün ?olağanüstü gayret ve çalışma gösterenlere? verilmesi kanuni zorunluluktur.

Ödülü bir kişi birden çok alabilir mi?

Devlet memurları arasında meslek hayatı boyunca bir kez bu ödülü alabileceği kulaktan kulağa dolaşmakta ise de; hukuki olarak bakıldığında bu ödülü bir personelin iki ya da daha çok almasında bir sorun yoktur. Konunun uygulanması için çıkarılan ?Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Aylıkla Ödüllendirilmesi Hakkında Yönerge? de de aksi bir hüküm yer almamaktadır.

Fakat Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan ve halen yürürlükte olan 1994/42 no'lu Genelge hükümlerine göre daha önceki yıllarda aylıkla ödüllendirilenlerin aynı nitelik ve özellikteki çalışmaları esas alınarak, yeniden aylıkla ödüllendirme teklifinde bulunulmaması gerekmektedir.

Örneğin daha önce ödül almayan bir okul yöneticisi o yıl yöneticilik görevi ile ilgili olarak yaptığı eşdeğer diğer personellere göre olağanüstü çalışmaları nedeniyle aylıkla ödüllendirilebilir fakat daha sonraki yıllarda aynı konuya dayalı olarak tekrar ödüllendirilmemelidir.

Bu personel diğer yıllarda örneğin bakanlık için çok olağanüstü bir görevde bulunmuşsa, icat gibi, üstün cesaret gerektiren bir davranış gibi, çok önemli komisyonlarda başarıyla görev yapmak gibi bir çalışması olmuşsa bu konulara dayalı olarak ödüllendirme yapılabilir.

Son yıllarda konu istismar mı edilmektedir?

Aylıkla ödüllendirme tekliflerinin yapıldığı komisyonların çalıştığı bu günlerde konu ile ilgili olarak çokça mailler tarafımıza ulaşmaktadır.

Kesin olarak bilgisine sahip olduğumuz bazı kişilerin yukarıdaki açıklamalara aykırı olarak ödül aldıkları ya da teklif edildikleri gerçeği ile karşı karşıya bulunmaktayız.

27/05/2009 tarihinde MEB Personel Genel Müdürü Sayın Necmettin YALÇIN ile Yönetici Atama Yönetmeliği çalışması vesilesiyle bir araya geldiğimizde de ?4 yıl içerisinde aynı kişi 3 kez aylıkla ödül alıyor sayın genel müdürüm? şeklindeki ifademi hayretle karşılayan sayın genel müdür örneklendirme yapınca konu ile ilgili araştırma ve çalışma yapacağını ifade etmiştir.

Ödül; çalışma sürecinin doğal ve önemli bir unsurudur. Fakat ödül kişileri onur ve teşvik edici olmalı, verilen ödüller almayanların da içine sinmeli, takdir almalıdır. Aksi durumlar ödülün felsefesini de alan kişiyi de alamayanı da anlamasızlıklarla karşı karşıya bırakır.

Bu konuda iyi niyetimizi samimiyetle koruduğumuz MEB Personel Genel Müdürü Sayın Necmettin YALÇIN'ın en azından süreç tamamlamadan el atmasını beklemekteyiz. Kaldı ki birçok il ve ilçemizde komisyonların oluşturulmasında dahi prosedür uygulanmamaktadır. Örneğin İlçe komisyonlarında yer alacak okul müdürleri müdürler arasından demokratik yöntemle tespit edilmesi gerekirken İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin tasarrufuyla bu görevlendirmeler gerçekleştirilmektedir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber