19 Temmuz'da bütün kapalı alanlar dumansız olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2009 18:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, ''19 Temmuzda restoran, kahvehane, barlar ve bütün kapalı alanlar artık dumansız olacak. Bu halk için de önemli bir şans'' dedi.

Pfizer'in ''Bırak, Çek, gönder. Sen de Taksim'de yüzünü göster'' kampanyası kapsamında sigarayı bırakan veya bırakılmasına destek olanların internetten gönderdikleri fotoğraflar, Taksim Meydanı'nda kurulan stantta dev ekrandan gösterildi.

Burada AA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Elif Dağlı, 31 Mayısın Dünya Sağlık Örgütü tarafından ''Sigarasız Bir Dünya Günü'' olarak ilan edildiğini, ancak bu tarihin Türkiye için ayrı bir anlamı olduğunu, bundan sonra kapalı alanlarda sigara içilen başka bir 31 Mayıs yaşanmayacağını söyledi.

Kapalı alanlarda sigara yasağının 19 Temmuz 2009'da başlayacağını anımsatın Dağlı, ''19 Temmuzda restoran, kahvehane, barlar ve bütün kapalı alanlar artık dumansız olacak. Bu halk için de önemli bir şans'' dedi.

Dağlı, sigarayı bırakırken insanın önce kendisinin karar vermesi, buna yönelik tedbirleri alması ve etrafındakilere de bu kararını açıklayarak onlardan da destek istemesi gerektiğini kaydetti.

-SİGARA TÜKETİMİ YÜZDE 30 AZALACAK-

Türkiye'de insanların 31 Mayıs-19 Temmuz arası herhangi bir gün sigarayı bırakacaklarını düşündüklerini ifade eden Dağlı, ''Sigara içenler koku ve tat alma duyularını kaybediyorlar. Bıraktıklarında da kendilerine çiçek alsınlar istiyoruz. Çünkü kokusunu duyacaklar'' diye konuştu.

Dağlı, kapalı alanlarda sigara içme yasağını genişleten yasaya sahip çıkılmasını isteyerek, sigara içenlerin kendileriyle aynı alanı paylaşanların hayatlarını sigarayla zehir etmemeleri gerektiğini söyledi.

Türkiye'yi iştah açıcı bir pazar olarak gören sigara firmalarının bu yasaya karşı olduğunu, yasayla toplam sigara tüketiminin yüzde 30, sigara içen insan sayısının da yüzde 4 oranında azalacağının tahmin edildiğini belirten Dağlı, ''Dünyada restoran ve otel işletmesi bu kanun nedeniyle işsiz kalmamış. Türkiye'de de kalmayacak. Türk halkını sağlığına kavuşturmak için çıkmış en önemli halk sağlığı yasasıdır bu. Hep birlikte kutlayalım ve karşı çıkmayalım'' diye konuştu.

Prof. Dr. Elif Dağlı, bu hükümetin yaptığı en iyi işin bu yasanın çıkarılması olduğunu, insanların yüzde 93'ünün yasayı bildiğini, yüzde 88'inin de desteklediğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber