MEB'in trilyonları 'Devleti zarara uğratan' bürokrata emanet

Haber Giriş : 30 Aralık 2004 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP iktidarıyla birlikte üst düzey bürokrat kadrolarında en fazla değişimin yaşandığı Milli Eğitim Bakanlığı`nda, trilyonları yöneten Yayınlar Dairesi Başkanlığı`na vekaleten atanan Şadi Keskin`in, önceki görevlerinde devleti milyarlarca lira zarara uğrattığı ortaya çıktı. Devletin resmi belgelerinde Keskin`in yöneticilikten ``yoksun`` olduğu ifade ediliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı`nca yaşama geçirilen tüm ilköğretim öğrencilerinin kitaplarının bedava verilmesine ilişkin ihale, "tartışmalı" bir bürokrat tarafından gerçekleştirildi. Bedava kitap projesini yürüten Bakanlığın Yayınlar Dairesi Başkanlığı`na vekaleten getirilen Şadi Keskin, Devlet Kitapları Döner Sermaye Müdürlüğü sırasında 2000 yılındaki işlemleriyle devleti 34 milyar lira zarara uğrattı.

Keskin`in daha önce başında bulnduğu Devlet Kitapları Döner Sermaye Müdürlüğü`nün hesaplarında Maliye Bakanlığı Muhasebat Başkontrolörü Fevzi Çakmak tarafından yapılan inceleme sonucunda hazırlanan raporda, idarecilik yönünün yetersiz olduğu kaydedildi. Raporun özeti olarak dönemin Muhasebat Genel Müdür Yardımcısı`nca MEB`e gönderilen ``gizli`` ibareli yazıda ``Kurum Müdürü Şadi Keskin`in daha önce kurumun bütün kademelerinde çalıştığı, kurumu iye tanımasına ve yönetim şemasından şikayetçi olmasına rağmen radikal çözümler üretebilme ve bunları bağlı olduğu Bakanlıkta hayata geçirebilme dinamiğinden yoksun olduğu görülmüştür`` deniliyor.

Aynı yazıda Keskin`in biriminde 7 yıl boyunca saymanlık yapan Mete Kara adlı memurun da lise mezunu olduğu, bu kişinin görevinin gerektirdği deneyim ve bilgi birikimine ulaşamadığı ifade edildi.

Keskin`in 2000 yılında Devlet Kitapları Döner Sermaye Müdürülüğü sırasında ihalesini yaptığı 200 bin adetlik ``2000 Ders Kitapları Kataloğu``nda devleti 34 milyar lira zarara uğrattığı MEB`in soruşturma raporuyla belgelendi. Milli Eğitim Bakanlığı müffettişlerince yapılan soruşturma sonucunda, Keskin`in kataloğun tahmini bedeli hakkında piyasa araştırması, bedel tahmini yaptırmadığına dikkat çekildi. Raporda, ita amiri olarak Keskin`in, ``Kataloğun basılabilecek en yüksek miktar olan 27 milyar 525 milyon 769 bin 830 liraya ihale yapılması gerekirken, 64 milyar 350 milyon lira bedelle ihale ederek Devleti 34 milyar 430 milyon 231 bin lira zarara uğrattığı`` kaydedildi.

Keskin`in müffettişlerce belirlenen usulsüzlüğünün cezası ise disiplin hükümleri çerçevesinde en hafif ceza olan ``kınama`` ile sınırlı kaldı. Keskin`e, dönemin MEB Müsteşarı Bener Cordan`ın imzasıyla ``kınama`` cezası verildi. İdari cezaya ilişkin belgede Keskin`in disiplin yönünden 657 sayılı kanunun 125/B-a maddesi gereğince kınama cezasıyla cezalandırılmasının uygun bulunduğu kaydedildi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber