ÜDS'ye başvurular 3 Ocak'ta başlıyor

Haber Giriş : 31 Aralık 2004 00:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 Mart Dönemi Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'na (ÜDS) başvuruların 3 Ocak 2005 tarihinde başlayıp, 10 Ocak 2005 tarihinde sona ereceği bildirildi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Eylül 2000 tarih ve 24157 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Doçentlik Sınav Yönetmeliği'nin 5. maddesi uyarınca, doçent adaylarının Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'na (ÜDS) girmeleri gerekiyor. ÜDS, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere üç ayrı alanda, yılda iki kez Ankara'da, merkezi olarak ÖSYM tarafından yapılıyor.

2005-ÜDS Mart Dönemi sınavı uygulama tarihi 27 Mart 2005 olarak belirlendi. Kılavuz ve başvuru formları 3 Ocak - 10 Ocak 2005 tarihleri arasında üniversite rektörlüklerinden alınacak ve aynı adrese başvuru yapılması gerekiyor. ÜDS'de 100 üzerinden 65 veya daha fazla puan alan doçent adayları başarılı sayılacaklar. Yabancı dil koşulunu karşılamak için, doktora ve sanatta yeterlik sınavına girecek adayların da ÜDS'ye girmeleri ve 100 üzerinden 50 veya daha fazla puan almaları gerekiyor. Üniversitelerarası Kurul'un 27.04.2003 tarihli toplantısında; Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği' nin 21 ve 29. maddelerine göre Doktora ve Sanatta Yeterlik sınavlarında ÜDS ile birlikte, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) sınavının da kabul edildiği ve doktora yeterlik sınavına girebilmek veya sanatta yeterlik çalışmasını sonuçlandırabilmek için ÜDS veya KPDS sınavlarından herhangi birinden en az elli (50) puan alınması gerektiğine karar verildiği bildirildi. ÜDS sonuçları yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden dolayı lisans programı mezunu ile lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebilecekler. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için ÜDS sınav sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekiyor. Başvurma Belgelerine T.C. kimlik numaraları da yazılıp kodlanması gerektiği için adayların bu numarayı şimdiden nüfus idarelerinden öğrenmelerinin yararlı olacağı açıklamada ayrıca vurgulandı.

ğin, her anlamda onların işlerini kolaylaştırmak için zabıta ekiplerimiz denetim ve kontrollerini sürdürecekler. Eksiklerimiz olacaktır ancak samimiyetimiz tamdır" şeklinde konuştu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber