Babacan: ÖTV ve KDV indirimi kararı yakında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2009 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "indirimlerin sonuçları üzerinde çalışıyoruz" diyerek ÖTV ve KDV indiriminin bazı ürünlerde devam edilebileceği, bazılarında oran değişebileceği, bazılarında tamamen kesilebileceği ya da süre olarak değişikliğe gidilebileceğini belirtti.

Babacan, bu konudaki kararı ayın 15'ine bir kaç gün kala açıklayacaklarını bildirdi.

NTV'de katıldığı programda, yıl sonu itibariyle işsizlik rakamında öngörülerinin sorulmasına karşılık olarak yeni Orta Vadeli Programda işsizlikle ilgili yeni analizler yeni tahminlerin yer alacağına işaret eden Babacan, işsizliğin çözümünün özel sektörde olduğunu, üretim ve istihdamın artmasını sağlayacak tedbirleri hızla almak gerektiğini ifade etti. Babacan, "hem büyümedeki toparlanmanın hem de eski işsizlik rakamlarını görmenin bir miktar zaman alacağını" kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen hafta açıklanan paketle ilgili de bilgi veren Babacan, bu tedbirlerin "eski moda, sürekli yük getirecek, suistimal edilebilecek tedbirler" olmadığına işaretle, "geç kalındı" eleştirilerini de haklı bulmadığını dile getirdi.

Bakan Babacan, "yılın ikinci yarısından itibaren bir tasarruf paketinin söz konusu olup olmayacağı?" şeklindeki soruyu yanıtlarken, "Bunların hepsine bakıyoruz, (birden bire bu sene bütün bütçe problemimizi halledeceğiz...) bu gerçekçi değil. Öyle bir tedbir alırsak bunun da ekonomi üzerinde baskı oluşturucu, yavaşlatıcı etkileri olabilir. Bütçe neden bu sene açık verecek buna bakmak gerekiyor" diye konuştu.

Özelleştirme gelirleriyle ilgili soruya karşılık, "Sanki hiç bir şey yokmuş gibi özelleştirme uygulamalarının devam etmesini beklememek lazım. Bu yıl özelleştirme açısından da kolay bir yıl olmayacak. Planladığımız hedeflediğimiz bir rakam olabilir... Bir miktar altında da kalabilir buna da hazır olmak gerekir" diyen Babacan, kamudaki işçilerle ilgili toplu sözleşme çalışmalarına ve verilecek zam oranına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"Önceki yıllarda (çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz) dedik, refah payı verdik. Bu sene ise refahın artması değil, daralması söz konusu. Türkiye'deki 72 milyon kişi bunu az ya da çok hissedecek. Genel tablo bu iken kamudan maaş alanların şunu bilmeleri lazım; devletin elindeki imkanlar nispetinde azami ne yapılacaksa yapılacaktır, ama azami yapılabileceğin ötesinde alınacak tedbirler de genel makro dengeler üzerinde hasara yol açar ve bunun bedelini toplum olarak hep beraber öderiz. Müzakereler devam ediyor, bir süre izleyelim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber