Maliye'de, müfettişler devri başladı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Haziran 2009 22:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen hafta emekliliğini isteyen Hasan Basri Aktan'dan boşalan koltuğa jet hızıyla Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Naci Ağbal getiriliyor.

Hasan Basri Aktan, Saat 15.00'te Maliye personeli ile vedalaşmak üzere bir araya geldi. Salona daha sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de inerek, hizmetlerinden dolayı Aktan'a çiçek verdi ve teşekkür etti. Aktan'ı daha sonra kapıya kadar uğurladı.

Şimşek, Müsteşarlık görevini vekaleten Ağbal'ın yürüteceğini söyledi. Ancak, Ağbal'ın atama kararnamesinin Köşk'e gönderildiği öğrenildi.

Revizyon ile kabine dışı kalan eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, emekliye ayrılan Müsteşar Hasan Basri Aktan da Hesap Uzmanı idi. Böylece Maliye'nin üst yönetiminde ?müfettişler' ağırlık kazandı. Bakanlığın en önemli makamlarından biri olan Gelir İdaresi Başkanlığı'na da bir süre önce Maliye Müfettişi olan Mehmet Kilci getirilmişti.

Bakanlık gelenek ve dengelerine göre Gelir İdaresi Başkanının müfettiş kökenli olması durumunda Müsteşarın ?hesap uzmanı' olması beklenirdi. Ancak bugünkü atama bu geleneğin ?askıya' alındığını gösterdi.

Revizyonun yansıması!

Başbakan Erdoğan, kabine revizyonunda ekonomi bakanlarında büyük çaplı bir değişime gitmişti. Dolayısıyla bakanların değişmesinin ardından bakanlıklarda üst düzey bürokratlar da değişmeye başladı.

- Devlet Planlama Teşkilatı ve GAP'tan sorumlu Bakanlığa Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz olunca, Müsteşarlık koltuğuna da Kemal Madenoğlu atandı.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da hem bakanı hem müsteşarı değişen bir diğer bakanlık oldu. Bakanlık koltuğuna oturan Taner Yıldız, Müsteşarlık koltuğuna ise Özelleştirme İdaresi Başkanı olan Metin Kilci'yi getirdi. Yıldız'ın Kilci ile enerji özelleştirmelerine hız vermek istediği belirtildi.

Kilci'den boşalan Özelliştirme İdaresi Başkanlığı'na kimin geçeceği sorusu da yanıt bekliyor.

- Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da kabine revizyonundan nasibini alan bakanlıklar olmuştu. Çalışma Bakanlığı Müsteşarlığı'na halen Washington'da Ekonomi Müşaviri Birol Aydemir'in getirileceği Başkent kulislerinde konuşulurken; Sanayi Bakanlığı'nda ne olacağı henüz bilinmiyor.

- Zafer Çağlayan'ın bakanlığı döneminde, revizyondan kısa bir süre önce Sanayi Bakanlığı Müsteşarlığı'na, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürü olan Ali Boğa getirilmişti. Ancak, Çağlayan' bu koltuktan Dış Ticaretten koltuğuna geçmesinin ardından ne yapacağı merak ediliyor. Halen Dış Ticaret Müsteşarı olan Tuncer Kayalar'ın da emekli olmak istediği konuşuluyor. Bu durumda Yeni Sanayi Bakanı'nın bu koltuğa kendisinden kısa bir süre önce gelen Boğa ile çalışıp çalışmayacağı bilinmiyor. Kayalar'ın ayrılması durumunda Dış Ticaret Müsteşarlığına arayışlar başlayacak.

Kısacası, Başkent'te kabine revizyonu bürokraside taşları yerinden oynatmaya devam edecek görünüyor.

- Revizyona rağmen yerinin değişmeyeceğine kesin gözüyle bakılan tek yer ise Hazine Müsteşarlığı. Ali Babacan'ın bakanlığı döneminde bu koltuğa oturan İbrahim Halil Çanakçı'nın, Babacan'ın ekonomi patronluğu döneminde de görevinde kalması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber