MEB, e-kayıttta geri adım atmayacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Haziran 2009 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim okullarına getirdiği yeni kayıt uygulaması pek çok veliyi sıkıntıya soktu. Uygulama, istisnai durumlarda dahi, ikametgah adresi dışındaki okullara kayıt imkanı tanımıyor. Herhangi bir ilkokulun anasınıfına devam eden öğrenci, bu okul mahallesinde değilse, ilköğretime aynı okulda devam edemeyecek. Anne -babalar, işyerlerine yakın okullara da çocuklarını gönderemeyecekler. Kardeşlerden birinin eğitim gördüğü okul ikametgah adresinde değilse, okula yeni başlayacak çocuk, kardeşinin okuluna gidemeyecek.

Veliler ev tutuyor

Sisteme yönelik şikayetleri değerlendiren bakanlık yetkilileri, bu aşamada geri adım atılmasının mümkün olmadığını belirterek, 'Bir sistem kuruldu, bir kere delinirse sistem oturmaz. Önce bir sistem otursun, eğer mağdur aileler çıkarsa sorunlarını daha sonra çözeriz' dediler. Bu durumda bakanlık, kayıtlar tamamlanana kadar geri adım atmayacak.

Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik, 22 Ağustos 2006'da, yayımladığı bir genelgeyle kardeşlerin aynı okula kayıt yaptırabilmesi, anasınıfında okuyan çocukların aynı okula devam edebilmesi ve çalışan anne-babaların çocuklarını işyerlerine en yakın okula kayıt ettirebilmelerine olanak getirilmişti. Bu yıl kaldırılan bu kolaylıklara birçok veli de tepki gösterdi. Çocuklarının okul sorununu çözmek için 2-3 aylığına ev kiralama yolunu bile seçen velilerin olduğu belirlenmişti.

Bakan isterse çözülür

Yetkİlİler, ailelerin çocuklarını Adrese Dayalı Nüfus Sistemi'ne göre otomatik olarak kaydettirmelerini isterken, 'Önce bir kayıtlar yapılsın. Şu anda yapılabilecek hiçbir şey yok. Kurulan sistem bir otursun, düzene girsin. Eğer gerçekten mağdur aileler var ise bakanımız sorunu bir genelge ile çözebilir' dedi.

Yetkililer, bir genelge çıkması halinde çocukların kayıt oldukları okullardan nakil yoluyla, kardeşlerinin olduğu okula ve ailenin iş yerine yakın okula geçebileceklerini de ifade etti. Ancak bu nakil için de çocukların önce otomatik olarak belirlenen okula mecburi kayıtlarının yapılması gerekiyor.

Geri adım yok

AKŞAM'ın gündeme taşıdığı konunun ardından bakanlık yetkilileri, mevcut sistemden geri adım atılmasının düşünülmediğini açıkladı. 2006'da başlayan sistemin oturması için taviz vermeyeceklerini yetkililer, 'Eğer bu yıl da geçtiğimiz yıllara benzer esneklikler olursa biz her yıl aynı konuyu tartışırız. Herkesin kaydı otomatik olarak yapılmaktadır.

Bu sistemin zarar görmemesi için bu uygulama da devam edecek' değerlendirmesi yaptı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun kayıtlar öncesi yayımladığı genelgesini de hatırlatan yetkililer şöyle konuştu: 'Bakan, yayımladığı genelgede de okullar arasında imkan açısından fark olmadığını beyan etti. Tüm okullarımız aynı olanaklara sahip.'

Z. Kıvanç EL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber