Gökçek'e haciz değil ödeme emri gitmiş

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 10 Haziran 2009 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BOTAŞ'ın Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden olan alacağına karşılık "ödeme emri" gittiği dün resmen doğrulandı. Özelleştirilemediği için hala belediyenin elinde bulunan Başkent Doğalgaz AŞ'nin 437 milyon TL civarında yeni bir borcu oluştu, bu borca yönelik olarak BOTAŞ harekete geçti. Geçmiş dönemden de 676 milyon TL borcu bulunan belediyenin BOTAŞ'a 1.1 milyar TL'nin üzerinde ödeme yapması gerekiyor.

Bakan da doğruladı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, ödeme emri gönderildiğini doğrularken, Başkent Doğalgaz'dan dün yapılan yazılı açıklamada ise buna yönelik bir yazının kendilerine ulaşmadığı ifade edildi. Ödeme emri, borcun 7 gün içinde nakit olarak tahsil edilmesi ya da karşılığında gayrimenkulün teminat gösterilmesi anlamına geliyor. Gayrimenkul teminatı gösterildikten sonra, gerekli prosedürlerin sonunda yine ödeme yapılmazsa, haciz konulan bu malların satışının yolu açılıyor.

Bakan Yıldız, dün İstanbul'da katıldığı bir toplantıda gazetecilerin konuya yönelik "BOTAŞ'ın Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden 1.2 milyar liralık alacağı olduğu ve bunun için haciz davası açıldığı konusundaki değerlendirmeleriniz nedir?" sorusuna "Şu anda 437 milyon lira civarında bir ödeme emri var kendi aralarında. Bildiğimiz gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin BOTAŞ'a borcu var ve ödeme emriyle alakalı bir yazı gitmiş" diye konuştu. Yıldız, belediyeye yönelik olarak ise "Zannediyorum, Ankara Büyükşehir Belediyesi de bunu mutlaka değerlendirecektir" dedi.

Öte yandan BOTAŞ'ın bir süre önce aldığı yönetim kurulu kararıyla düğmeye bastığı öğrenildi. BOTAŞ, gerekli yasal prosedürü başlatmadan önce geçen hafta bekleme sürecine geçti. Bu süreçte Başkent Doğalgaz tarafından herhangi bir ödeme gerçekleşmediği için bu hafta itibariyle yasal işlemler başlamış oldu. Geçmişte Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcunun faizlerinin silinmesine yönelik bir yasal düzenlemeye de gidilerek, borcun azaltılması da öngörülmüştü. Ancak bu kurtarıcı yasal düzenleme de çare olamamıştı.

ÖDEME EMRİ NE ANLAMA GELİYOR

Ödeme emri, vadesinde ödenmeyen kamu alacakları için düzenlenebiliyor. Kamu borcunu vadesinde ödemeyenlere borçlarını ödemeleri veya bu borçlarla ilgili mal bildiriminde bulunmaları yönünde bir yazı gönderiliyor. Böylece cebri tahsilat yani haciz işlemleri prosedürü de başlamış oluyor. Mal bildiriminde bulunulduktan sonra borcuna yetecek miktara kadar haciz konuluyor. Ancak 7 gün içinde bu borca yönelik itirazda bulunulabiliyor. İtirazlar alacaklı lehine sonuçlandıktan sonra rızaen ödeme yapılmazsa, hacizli gayrimenkuller satılarak borç tahsil ediliyor.

BOTAŞ'ın alacağına karşılık Ankara Belediyesi'ne 'ödeme emri' gittiği dün resmen doğrulandı. Özelleştirilemediği için hala belediyenin elinde bulunan ...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber