PTT: Krizi fırsat bilip kargo taşımacılığını 10 kat artırdık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2009 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PTT Genel Müdürü Osman Tural, kriz döneminde kargo taşımacılığını 10 kat artırdıklarını bildirdi.

Avrupa Kamu Posta İdarecileri Birliği (POSTEUROP) ve PTT tarafından düzenlenen, 13 ülkeden 30 temsilcinin katıldığı ''Posta Sektöründe Teknolojiden En Üst Düzeyde Faydalanma ve Küresel Ekonomik Kriz İçin Alınan Önlemler'' toplantısı Antalya'da başladı.

PTT Genel Müdürü Osman Tural, toplantının açılışında, Dünya Posta Birliği'nin araştırmasına göre, elektronik ticaret ve finansal hizmetler sunma açısından, posta idarelerine duyulan güvenin her geçen gün arttığının ortaya çıktığını söyledi.

Posta idarelerinin, elektronik ticaret ve finansal hizmetler açısından vazgeçilmez unsur haline geldiğini ifade eden Tural, posta idarelerinin de ekonomik krizden etkilendiğini, ancak Türk posta işletmesinin krizden etkilenmediğini belirtti.

Özellikle mektup ve ekspres iş segmentinde faaliyet gösteren posta idarelerinin krizle birlikte küçük de olsa sıkıntı hissettiğini, ancak finansal hizmetler ile koli postasında büyümeler olduğunu ifade eden Tural, şöyle konuştu:

''PTT idareleri olarak finansal hizmetler alanını yeni bir hizmet alanı olarak gördük ve önemli yatırımlar yaptık. İnsanlar finansal hizmetlerle ilgili sunduğumuz servislerinden daha fazla yararlanmakta dolayısıyla bu alan da krizden etkilenmemektedir. Ancak mektup postası ve kargo taşımacılığı krizden daha fazla etkilenmektedir. Ekonomik kriz finansal sektörde daha fazla olumsuz etkiler yaptı. Almanya ve İsviçre Posta idareleri gibi Avrupa'daki önemli işletmecilerin geçen yıl posta mevduatları ve tasarruf hesaplarında yüzde 50'lik artış yakaladığını, mektup ve koli postasında ise yüzde 5.9 düşüş yaşandığını görüyoruz.''

Küresel kriz nedeniyle büyük şirketlerin en başka posta giderleri ve reklam harcamalarından kısıntı yaptığını bildiren Tural, Türkiye'de de büyük şirketlerin posta giderlerini azaltmak için PTT'den indirim talep ettiklerini kaydetti.

Tural, Türk Telekom'un, elektronik ortamda faturalandırma ile ilgili çalışmalar yaptığını, GSM şirketlerinin tamamının da benzer çalışmalar içine girdiğini anlattı.

Bireysel çabaların yanında posta idarelerinin birbirleriyle ilişkilerini sağlamlaştırması ve fikir alışverişlerinin de krizden kurtulmanın bir parçası olduğunu vurgulayan Tural, şöyle devam etti:

''Tek tek bireysel çabalarımızın yanında birbirimizle olan ilişkilerimiz, aldığımız ortak kararlar ve birbirimize sağlayacağımız desteklerle, bu krizden hem bölgesel hem evrensel hem de ülke anlamında daha az zararla çıkacağımızı düşünüyorum. Faaliyet alanlarımızda hız, etkin ve kaliteli sistemler inşa edebilirsek, mevcut alt yapımızı modernize edebilirsek, hepsinden de önemlisi teknolojiyi iyi kullanıp, teknolojinin sunduğu imkanları yeni fırsatlara dönüştürebilirsek, krizden çok rahat bir şekilde hasarsız kurtulabileceğimize inanıyoruz. Zaten posta sektörünün en büyük avantajı müşterilerinin duyduğu güven. Özellikle kamu posta idareleri için müşteri memnuniyeti büyük bir avantaj. Diğer sektörde faaliyet gösteren özel sektör kuruluşları için bu, şimdilik tam bir olgu değilse de, kamu posta idarelerinin yıllardır getirmiş olduğu güven bizim için sığınılacak bir liman. Bu güveni iyi kullanabilirsek, bu krizi çok daha az hasarlarla atlatmış oluruz.''

-''KRİZİ FIRSAT BİLİP KARGO TAŞIMACILIĞINI 10 KAT ARTIRDIK''-

PTT'nin ekonomik krizden etkilenmediğini belirten Tural, hem mektup hem de parasal işlemlerde geçen yıla göre yüzde 10 artış sağladıklarını kaydetti. Tural, sözlerini şöyle tamamladı:

''Geçen yıla göre bir sıkıntı yok. Tabi bu önlem almadığımız anlamına gelmiyor. Müşteri memnuniyetini artırıcı iş ve işlemlerimize ağırlık veriyoruz. Hem teknoloji kullanımına hem de eğitime ağırlık veriyoruz. Krizi fırsat bilip kargo taşımacılığını 10 kat artırdık. Krizler bir anlamda fırsat sağlıyor. Biz kargo piyasasında, krizi fırsat bilip girdik yüzde 10'luk büyüme hedefi koymuştuk, bunu yakaladık. Krizin etkisi Türkiye'de en azından postada etkisi yok. İnşallah da olmayacak. PTT olarak parasal ve mektup taşımacılığında yüzde 10 artış sağladık.''

Yarın sona erecek toplantıya, Cezayir, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Fransa, Ürdün, Kosova, Kırgızistan, Makedonya, Moldova, Pakistan, Suriye, Tacikistan ve Tunus posta idarecileri katılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber