AİHM'in kararı üzerine müfettiş görevde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2009 18:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Adalet Bakanlığı, Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) açtığı davayı kazanan Nahide Opuz ve annesinin "yaşam hakkının korunmasına yönelik etkin soruşturma yapılıp yapılmadığını, adli yargılama ilkesine uygun davranılıp davranılmadığını" konuların araştırılması için adalet müfettişi görevlendirdi.

Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, kararda, Türkiye'nin "aile için şiddeti engelleyemediği" gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal ettiği belirtilerek şöyle denildi:

"Söz konusu ihlal kararında yetkililerin, başvuranın ve annesinin yaşam hakkının tehdit edildiği konusunda yeterli bilgiye sahip oldukları belirtilmiş, gerekli önlemleri almış olsalardı, başvuran şahsın annesinin yaşam hakkının korunabileceği belirtilmiştir.

Kararda, AİHS'nin yaşam hakkına ilişkin 2. maddesinin, başvuranın vücut bütünlüğüne yapılan ciddi saldırılar karşısında yetkililerin başvuranı koruyucu herhangi bir önlem almamış olmaları sebebiyle kötü muamele yasağına ilişkin 3. maddesinin, ayrıca devletin kadını aile içi şiddete karşı koruyamamasından dolayı ayrımcılık yasağına ilişkin 14. maddesinin ihlal edildiğine hükmedilmiştir.

Başvurana ve annesine yönelik fiillere ilişkin gerekli soruşturma ve kovuşturma işlemleri adil makamlarca yapılmıştır. Ancak bu işlemler sırasında Nahide Opuz'un vücut bütünlüğü ile annesinin yaşam hakkının korunmasına yönelik etkin soruşturma yapılıp yapılmadığını, adli yargılama ilkesine uygun davranılıp davranılmadığını ve basında yer verilen diğer hususları da kapsamlı nitelikte araştırmak üzere, konunun hassasiyeti göz önünde tutularak Bakanlığımızca adalet müfettişi görevlendirilmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber